Auteur Topic: Gezocht: Patiënten met lymfoedeem van de arm/hand na borstkanker  (gelezen 1028 keer)

Tessa De Vrieze

  • Nieuwkomer
  • *
  • Berichten: 13
    • Bekijk profiel
Gezocht: Patiënten met lymfoedeem van de arm/hand na borstkanker
« Gepost op: januari 03, 2018, 10:09:16 am »
Gezocht: vrouwen/mannen met lymfoedeem ter hoogte van arm en/of hand ontwikkeld na de behandeling van borstkanker.

Het aantal personen die behandeld worden voor borstkanker neemt toe. Jammer genoeg zal een kleine 20% van deze populatie lymfoedeem ontwikkelen van het bovenste lidmaat als een gevolg van de behandeling.
Naast fysieke beperkingen en pijnklachten kan dit ook de levenskwaliteit negatief beïnvloeden. De vier belangrijkste pijlers van de behandeling van lymfoedeem zijn: huidzorg, oefentherapie, compressietherapie en manuele lymfedrainage. Tot op heden is er voor deze laatste behandelvorm beperkt bewijskracht.
Daarom loopt er momenteel een uniek onderzoeksproject in 3 universitaire ziekenhuizen (UZ Leuven Gasthuisberg, UZ Antwerpen en UMC Sint-Pieter in Brussel) en in één regionaal ziekenhuis (AZ Groeninge, Kortrijk). Dit project onderzoekt het effect van manuele lymfedrainage, additioneel aan huidzorg, oefentherapie en compressietherapie. Het doel is een maximale volumereductie na te streven van het lymfoedeem ter hoogte van de arm en opstapeling van oedeem ter hoogte van de romp te beperken.

Indien meer informatie gewenst:
tessa.devrieze@kuleuven.be
Tel: 0472 74 16 77