Auteur Topic: Diagnose buikvlieskanker van maligne aard bij mijn mama  (gelezen 5704 keer)

ishasmom

  • Nieuwkomer
  • *
  • Berichten: 2
    • Bekijk profiel
Diagnose buikvlieskanker van maligne aard bij mijn mama
« Gepost op: maart 08, 2013, 00:31:27 am »
In mei werd mijn mama voor een onderzoek naar het ziekenhuis doorgestuurd wegens aanhoudende maagproblemen: constant misselijk na eten met vaak overgeven, buik/maagpijn en meer recent een opgeblazen gevoel met gezwollen buik...  Een reeks onderzoeken en een kijkoperatie later kreeg mama (54) de diagnose peritoneale carcinomatose van maligne aard met uitzaaiïngen. Voor we het goed en wel beseften zaten we in een niet te stoppen rollercoaster van angsten, chemotherapie, onderzoeken, operaties en intens verdriet.

Ondertussen weten we al een tijdje dat het einde nadert, beter zelfs, het heeft even niet veel gescheeld of mama was er niet meer. Het geluk (of misschien ongeluk?) wil dat mama een vechter is die niet zomaar wil opgeven. Mama 'loopt' hier nog steeds rond tot ieders blijdschap. Ik ben sinds het echt bergaf begon te gaan thuisgebleven van het werk zodat ik mijn pa wat kon ondersteunen en zo ook vaak bij mama kon zijn.

Ondertussen is mama al bijna 2 weekjes thuis en in palliatieve behandeling.  Ze doet het goed, zo goed zelfs dat ik al overwoog om toch terug aan het werk te gaan.  Geen infuus nodig, geen zuurstof, enkel een calorierijk dieet met de bijhorende calorierijke drankjes.

En dan kwam vandaag de twijfel terug opzetten...
Mama ziet er in principe goed uit ja, maar...blijkbaar heeft ze toch een lichte vorm van uitdroging en daarbovenop gaat het eten eigenlijk heel moeizaam. Zonder de calorierijke drankjes raakt ze helemaal niet aan het nodige aantal calorieën per dag. Ze heeft 2 à 3 drankjes (300 cal) nodig om aan de 1500 cal te raken die ze minstens per dag nodig heeft.
De wil is er maar haar lichaam heeft er geen zin in.  Het hongergevoel is er maar na een paar happen zit ze helemaal vol.  :(
Dit gaat dus helemaal de verkeerde kant uit volgens mij. Nu ja, de juiste kant eigenlijk als je afgaat op alle info omtrent het levenseinde van kankerpatiënten.

Ik ben vanavond speciaal bij mijn ouders gaan eten en heb haar vanuit mijn ooghoeken zitten bekijken...eten is een echte opgave voor haar geworden.  Mama's lichaam gaat stiekem en in alle stilte achteruit. De vraag is enkel nog wanneer haar geest de strijd tegen haar zieke lichaam zal moeten opgeven?
Is het 'veilig' voor mij om terug aan het werk te gaan? Stel dat ze plots fel achteruitgaat terwijl ik net op het werk ben, wie zorgt er dan voor de opvang van papa???

Voor wie het hele verhaal wil lezen kan dat op de blog die mijn papa bijhoud en misschien zijn er mensen die er de nodige steun uit kunnen halen: http://www.bloggen.be/patrick_brugge/

ishasmom

  • Nieuwkomer
  • *
  • Berichten: 2
    • Bekijk profiel
Re:Diagnose buikvlieskanker van maligne aard bij mijn mama
« Reactie #1 Gepost op: april 29, 2013, 22:43:11 pm »
Mama is overleden op zondag 28 april 2013 om 17u15.....  :'(