Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Ludo

Pagina's: [1] 2
1
Prostaatkanker / Re: Diagnose prostaatkanker aan 39 jaar???
« Gepost op: december 21, 2018, 14:14:40 pm  »
Beste,

1,67 is laag, de echo geeft een normale prostaatgrootte aan en het rectaal onderzoek geeft geen knobbeltje aan. Ik zou me dus nog niet te ongerust maken. De prostaat lekt misschien een beetje door de verkalking. Je hebt toevallig niet een lange fietstocht gemaakt de dag voor de bloedtest? Door het fietszadel en de schokken kan de prostaat ook lekken. Ook vrijen de dagen voor de bloedafname kan een verhoogde PSA geven. Het is natuurlijk normaal dat de uroloog vraagt voor een MRI om alles uit te kunnen sluiten. Ik zou eens een paar dagen niet fietsen noch vrijen en dan nog eens een PSA test doen.

Groeten,
Ludo

2
Prostaatkanker / Re: T2b - gleason 3+3 - raad en advies?
« Gepost op: april 13, 2015, 13:18:45 pm  »
Beste Peter,

Stuur me maar een mailtje (zie mijn profiel), dan geef ik je alle info.

Groeten,
Ludo

3
Prostaatkanker / Re: T2b - gleason 3+3 - raad en advies?
« Gepost op: april 09, 2015, 19:17:55 pm  »
Peter,

Had in 2003 ongeveer dezelfde uitslag - T2c of T3a en Gleason 3+3. Was toen 47 jaar. Mijn uroloog stelde mij verschillende behandelingen voor maar vond dat gezien mijn leeftijd een externe radiotherapie het beste zou zijn (om impotentie en incontinentie te voorkomen). Interne radiotherapie (Brachy) was geen optie gezien er een lichte perforatie van het kapsel was. Ben er dan voor gegaan en tot nu toe heel tevreden. Kennissen-lotgenoten die voor een operatie gegaan zijn hebben heel wat levenskwaliteit moeten inboeten. Ondertussen is radiotherapie nog verbeterd.
Groeten,
Ludo

4
Prostaatkanker / Re:Spannend !!!
« Gepost op: mei 29, 2012, 14:20:38 pm  »
Hallo Renegade,

Bij mij werd ook PCa vastgesteld toen ik 47 was. Bepaalde artsen vinden dan dat een radicale prostatectomie de beste oplossing is zonder aan de levenskwaliteit te denken. Gelukkig ben ik bij een uroloog terecht gekomen die open kaart gespeeld heeft en de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen duidelijk toegelicht heeft. Ik heb dan gekozen voor een externe radiotherapie gecombineerd met een hormoontherapie van 6 maanden. Ondertussen zijn we negen jaar verder en is mijn PSA nog steeds OK en heb ik een goede levenskwaliteit.
Ik ben lid bij www.wijook.be en daar is men er ook van overtuigd dat er dikwijls wat snel naar radicale middelen gegrepen wordt. Natuurlijk zijn er gevallen waar men niet anders kan dan radicaal optreden.
Hopelijk krijg je bij het volgende onderzoek goed nieuws. Het is altijd wel spannend en zenuwslopend (zelfs na vele jaren nog).

Groeten,
Ludo

5
Prostaatkanker / Re:Prostaat probleem !!
« Gepost op: september 19, 2011, 13:32:39 pm  »
Dag lotgenoot,

Hier al enkele antwoorden op je vragen:
- normaal wordt de prostaat in zijn geheel bestraald. Mits de resultaten van de biopties kunnen ze zien waar ze met de hoogste intensiteit moeten stralen. Bij mij is er ook naast de prostaat gestraald ter hoogte van de kapseldoorbraak.
- ik heb 39 bestralingsessies gehad.
- aan het eind van de behandeling was ik af en toe moe en had ik ook last van diarree
- ik heb wel gelijktijdig met de bestraling een hormoonbehandeling gehad die 6 maand heeft geduurd
- ik ben behandeld in UZ-Brussel (VUB)
- na een radiotherapie is normaal geen operatie mogelijk (wel na enkele jaren); wel hormoonbehandeling (zoals dikwijls ook noodzakelijk is na een operatie).

Je kan mij ook contacteren via mijn e-mail.

Gr,
Ludo


6
Prostaatkanker / Re:Prostaat probleem !!
« Gepost op: september 18, 2011, 12:37:56 pm  »
Beste lotgenoot,

Acht jaar geleden (ik was toen 47 jaar) had ik ook een Gleason 3+3. Mijn PSA was 6,3 maar de tumor zat al door het kapsel (T3a). Mijn uroloog liet mij de vrije keuze tussen de verschillende therapiën. Gezien de neveneffecten van een radicale prostatectomie (die ik bij heel wat lotgenoten heb kunnen vaststellen) heb ik toen gekozen voor externe radiotherapie. Tot op heden blijft mijn PSA stabiel (+/- 0,15) en heb ik geen last van incontinentie of impotentie; ben dus heel blij dat ik voor deze behandeling gekozen heb. 
De keuze wordt dikwijls sterk beïnvloed door de uroloog/het ziekenhuis waar men terecht komt. Daarom is het niet slecht om voor een tweede opinie te gaan.

Vriendelijke groeten,
Ludo

7
Prostaatkanker / Re:Chemo : dat valt best mee
« Gepost op: augustus 05, 2011, 15:09:35 pm  »
Beste Antje,

"Mavic" kon alles altijd zo klaar en op een professionele manier verwoorden. Heb zijn verhaal vanaf het begin met belangstelling gevolgd en had echt bewondering voor hem. Ik zal Mavic evenals zijn nuttige informatie erg missen.
Wens je veel moed en sterkte in de komende tijd,
Ludo

8
Prostaatkanker / Re:prostaatkanker
« Gepost op: mei 14, 2009, 11:35:52 am  »
Dag Walter,

Ik ben 5 jaar geleden bestraald geweest en ben hier best tevreden over. Externe bestraling met toestel Novalis in AZ Jette. Bij mij was er al perforatie van het kapsel maar zonder uitzaaiingen. Wat wel veel belang heeft is de Gleason score; deze was bij mij 6 (3+3). Gr, Ludo

9
Prostaatkanker / Re:prostaatkanker
« Gepost op: mei 08, 2009, 11:07:16 am  »
Hoi Walter, op de website www.wijook.be kan je informatie vinden betreffende de goede voeding. Op de homepage moet je "kijk op de nieuwsbrieven pagina" aanklikken en in de nieuwsbrieven 4-2005, 2-2007,3-2007, & 4-2007 wordt er o.a. over voeding gesproken. Ikzelf ben 5 jaar geleden behandeld (externe radiotherapie) en voel mij nog steeds goed. Mijn voeding heb ik sindsdien wel volledig aangepast: veel water drinken, ook groene thee, sojamelk en geregeld een glaasje rode wijn; veel groenten eten waaronder broccoli, rode biet, sla, wortelen, noten... Vooral te mijden: rood vlees en produkten afkomstig van de koe zoals melk en kaas. En verder veel bewegen. Gr, Ludo

10
Hi Bert,

Ben niet in hetzelfde geval als jij maar bij mij werd 5 jaar geleden ook prostaatkanker vastgesteld met perforatie van het kapsel. Er werd mij gezegd dat men mij niet meer kon genezen maar het wel afremmen voor 10 à 15 jaar als de behandeling aansloeg. Was toen 47 jaar en had 2 kleine kinderen. Ik zat toen met dezelfde vragen als jij. Toen was PCa op 47 nog een uitzonderlijk geval. Ondertussen zijn er meer en meer jongere lotgenoten. Als behandeling heb ik toen voor radiotherapie gekozen, gecombineerd met hormoonspuiten (ook decapeptyl) gedurende 6 maanden. Gedurende twee jaar wat bijwerkingen en behandelingen gehad en sindsdien gaat het redelijk goed. Rond het tijdstip van de zesmaandelijkse controle is het wel altijd erg stressy. Sinds mijn behandeling ga ik veel wandelen, fietsen en in de tuin werken. In de frisse lucht wat uitwaaien doet altijd goed. Op professioneel gebied heb ik bijna alles opgegeven en werk nu nog part-time zodat ik extra tijd heb voor mijn kinderen en om mijn weerstand optimaal op te bouwen. Dat je geregeld moet huilen is deels te wijten aan de hormoonspuiten. Neerslachtigheid is één van de bijwerkingen die ik ook ondervonden heb. Maar verder doen die hormonen wel goed hun werk (en dikwijls voor vele jaren). Als ik in jouw plaats was zo ik toch eens voor een tweede opinie gaan; kan nooit kwaad.
Veel sterkte en doe zeker verder met "carpe diem",
Ludo

11
Prostaatkanker / Re:Radiotherapie en prostaatkanker
« Gepost op: juni 04, 2007, 11:23:39 am  »
Beste Erik,

Enkele jaren geleden heb ik 39 bestralingen gehad. De vermoeidheid die daarbij optreedt is sterk verschillend van persoon tot persoon. Je kan beter niet op voorhand gaan rusten want dat helpt niet. Je moet naar je lichaam luisteren. Ben je moe dan ga je even rusten. De ene keer was ik na een half uur er terug bovenop, de andere keer moest ik meer dan een uur rusten. Er kunnen ook nog andere bijwerkingen optreden maar ook dit is voor iedereen verschillend. Als je met de auto op reis gaat heb je het voordeel dat je kan stoppen wanneer je wil. In mijn geval zou het wel niet gegaan zijn zo kort na de radiotherapie maar ik ken andere lotgenoten die er helemaal geen probleem mee zouden gehad hebben.
Ik wens je het allerbeste bij de behandeling en daarna een prettige vakantie.
Ludo

12
Prostaatkanker / Re:bloedplassen maanden na bestraling ?
« Gepost op: oktober 06, 2006, 11:43:47 am  »
Hallo Anne,
Ik ben deze week op controlebezoek geweest en er werd mij gevraagd of ik geen problemen had met o.a. bloedverlies. Bij mij is de radiotherapie al meer dan twee jaar achter de rug en toch stelt de oncoloog nog die vraag. Ik zou me dus niet te ongerust maken. Door de bestraling is het weefesel van prostaat, blaas en darm beschadigd en dit heeft veel tijd nodig om te herstellen.

Groeten,
Ludo

13
Prostaatkanker / Re:duurt het allemaal zo lang ?
« Gepost op: november 24, 2005, 23:21:28 pm  »
Anne,
Toen ik het slechte nieuws van mijn biopsie kreeg vroeg ik direct aan mijn arts hoeveel maanden ik nog te leven had. Hij zei mij dat men van prostaatkanker niet zo snel sterft en dat hij zou proberen mij te genezen. Dit gaf mij wel terug een beetje hoop maar veel rustiger werd ik er niet door. Ik vind het wel erg bot van die nederlandse arts om direct over 99 % te spreken en verder geen toelichting te geven. Ofwel heeft je vriend niet alles gehoord want op zo een ogenblik stort je wereld in en lijk je wel te zweven. Met uitzaaïngen kan de arts ook bedoeld hebben dat de tumor door het kapsel zit en dat het omringende weefsel en/of kliertjes kunnen aangetast zijn. Dit is niet wat men zich normaal voorstelt wanneer men uitzaaïng hoort en dit is best onder controle te houden door bv. radiotherapie, medicatie,... zodat men toch nog een mooie toekomst heeft. Ik zou maar eens snel bij een ander arts gaan voor een tweede opinie. Voor meer info over de prostaat kan je terecht op www.wijook.be. Spijtig genoeg kende ik die site niet noch het VLK toen ik in die moeilijke periode zat.
Sterkte,
Ludo

14
Prostaatkanker / Re:duurt het allemaal zo lang ?
« Gepost op: november 24, 2005, 20:55:18 pm  »
Anne,
Uit eigen ervaring weet ik dat er ook in België een kleine maand verstrijkt vanaf de bioptie tot de laatste scan. Dit is voor de patiënt om gek van te worden maar het blijkt niet anders te kunnen. Hier krijg je normaal gemakkelijk het medisch dossier mee (of het wordt van de ene uroloog naar de andere doorgestuurd). Heb je enig idee hoe hoog de PSA waarde van je vriend is? Mij is gezegd dat voor een PSA waarde onder 10 er normaal geen uitzaaïngen zijn.
ps. ik was 47 toen ik het ontdekt heb
Groetjes,
Ludo

15
Prostaatkanker / Radiotherapie en prostaatkanker
« Gepost op: juli 22, 2005, 14:09:10 pm  »
Ik zou graag in contact komen met jonge mannen waarbij prostaatkanker met radiotherapie, eventueel gecombineerd met hormonentherapie, behandeld werd. Ikzelf ben twee jaar geleden (toen was ik 47 jaar) behandeld. Zelf ben ik nu vrij goed maar ik had toch graag ervaringen uitgewisseld met lotgenoten. Ik ken verschillende mannen waarbij de prostaat weggenomen is, eventueel gecombineerd met radiotherapie, maar niemand die dezelfde therapie als ik gehad heeft.

Pagina's: [1] 2