Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Nathalie123

Pagina's: [1]
1
Borstkanker / jaarlijkse mammo na borstreconstructie met eigen weefsel van de dijen?
« Gepost op: januari 31, 2019, 18:57:32 pm  »
Hallo allemaal

ik ben nieuw hier op het forum. Ik ben 42 jaar. Vorig jaar in april kreeg ik de diagnose borstkanker. De tumor was 4mm en niet agressief. Wel hormoongevoelig.

Ik liet een huidbesparende amputatie uitvoeren van beide borsten (andere preventief/medisch gezien niet nodig) en een reconstructie uitvoeren met eigen weefsel van de dijen. Ook de tepel werd verwijderd.  De oncologe vertelde me dat de kans op bk nu kleiner is dan 1% omdat het borstweefsel weg is. Die 1% zou gaan over een kleine kans van het ontstaan van een tumor op het littekenweefsel. Er blijft altijd een minieme hoeveelheid borstweefsel achter.

Om de 3 maanden moet ik op controle. Jaarlijks moet ik een echo en mammo laten doen van beide borsten. En daar knaagt het bij me... Waarom moet ik jaarlijks een mammo terwijl de kans op bk nu kleiner is dan bij de gemiddelde vrouw? Zelfs ook een mammo van de preventief verwijderde borst waar nooit bk in geweest is? Is de kans niet groter dat ik terug bk krijg door de jaarlijkse straling van de mammo? De meningen zijn hier erg verdeeld, ook bij sommige gynaecologen en oncologen. Ik weet niet wat ik moet doen...

Zijn er hier vrouwen die ook een reconstructie lieten doen met eigen weefsel en elk jaar een mammo moeten laten nemen of is het bij jullie anders?

Groetjes

Nathalie

Pagina's: [1]