Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Eowyn

Pagina's: [1]
1
Borstkanker / nieuwe techniek?
« Gepost op: mei 14, 2013, 21:42:09 pm  »
Sinds het middagjournaal zit ik weer boordevol vragen.
Ik ben mijn rechterborst verloren toen er twee gezwellen in zaten. Borstsparend was geen optie, zeiden ze.
Een jaar later heb ik preventief mijn andere borst ook laten verwijderen, samen met mijn eierstokken.

Vanmiddag zag ik een professor uitlegden, dat ze enkel de borstklier hoefden weg te nemen, dat de huid en de tepel konden blijven en de borst dan weer opgevuld werd met ander weefsel uit het lichaam. Je wordt dus niet 'plat' wakker.

Wat ik nu heb zijn twee lelijke, ongelijke strepen. Ik wou geen reconstructie omdat dat een te zware aanslag op mijn al zo gehavende lichaam zou zijn. Maar zoals het er daar uit zag, was toch heel anders dan wat ze mij voorstelden: alles weg en dan 'heropbouwen'.

Vragen vragen vragen dus. Kon het bij mij niet omdat er al kanker aanwezig geweest was? Is het een nieuwe techniek die twee jaar geleden nog niet toegepast werd? Was mijn arts niet van die mogelijkheid op de hoogte?

Vanavond zat  ik weer eens in  de spiegel naar mijn lelijke, ontvrouwelijkte lichaam te kijken... wat als???

Eowyn

2
Borstkanker / Morgen weer controle
« Gepost op: december 17, 2012, 06:54:14 am  »
Hallo,

Ik ben hier een tijdje niet geweest, omdat ik met een heel ander probleem zit, dat alles opslokt: een hernia. Ik heb drie epidurales gekregen. Bij twee ervan ben ik door te lang te moeten wachten en de pre-op in psychose gegaan, omdat zulke zalen me automatisch terugtrekken naar de situatie in Gasthuisberg, waar onze Senne* in apocalyptische omstandigheden geboren werd en even later stierf. Om de één of andere manier komt dat dat helemaal terug, en mijn lichaam reageert precies als toen: heftig beven, soms overgeven, heel goed weten wat er gebeurt maar niet kunnen communiceren... zeer beangstigend allemaal.
En het ergste: niet één van die epidurales heeft enig effect gehad. Ik loop de hele dag met pijn. Word minstens drie keer per nacht wakker en moet dan rondwandelen, autorijden is een hel. bukken en door de knieën kan niet meer.
Ik ben nu begonnen in een pijnkliniek, maar dat duurt eindeloos lang. Morgen nog drie onderzoeken en pas op 3 januari zal een behandelingsplan worden voorgesteld. Intussen: pijnlijke feestdagen.
Door al die dingen is de kanker wat op de achtergrond  gekomen.

Maar ook morgen moet ik op controle. Ik heb intussen mijn bloed al laten controleren en mijn tumormarkers zijn ok. Dus ben ik er eigenlijk vrij gerust in, ook al is het de eerste controle na de preventieve operatie van juni.

Maar we gaan door, en door, en door...

3
Borstkanker / Rugproblemen bovenop
« Gepost op: oktober 04, 2012, 16:08:35 pm  »
Ik zal maar een nieuw draadje starten, het loopt anders overal tussendoor hé...

Dus: ik heb een hernia 'beginstadium', maar een wervel lager dan de vorige keer. Twee wervels zijn aan het verslijten. Hoewel ik pas 41 ben, verwondert mij dat eigenlijk niet, met al die miserie die ik meegemaakt heb. Ik heb een gewichtsprobleem en dat zal er zeker ook mee te maken hebben.
Aangezien het intussen al bijna 4 maanden aan de gang is, en ik alle alternatieven een kans heb gegeven, zit er niets anders op dan epidurale injecties.
Dinsdag kan ik naar de fysioloog, en dan zal vastgelegd worden wanneer...

Maar al bij al ben ik 'blij' dat deze vreselijke pijn, die de laatste twee weken zo ernstig is geworden dat het mijn functioneren belemmert, niets met de kanker te maken heeft.

Terwijl ik bij de huisarts was, heb ik ook maar bloed laten trekken om de tumormarkers nog eens na te gaan. De operatie is al van in juni, en nog tot december voor de controle. Even checken tussendoor kan vast geen kwaad...


4
Borstkanker / Mijn moeder
« Gepost op: september 06, 2012, 17:57:12 pm  »
Mijn moeder heeft een jaar voor mij borstkanker en eierstokkanker gekregen. Ze heeft zware behandelingen doorstaan, veel zwaarder dan ik. Ze heeft zelfs een tijdje met een stoma moeten leven, omdat de tumor op haar eierstokken zo groot was, hebben ze een stuk darm moeten weghalen.

Nu is er op de plek waar ze aan de darm geopereerd werd een grote poliep ontstaan, waardoor haar darm geblokkeerd is. Morgen zullen we weten of het goed- of kwaadaardig is.

Duimen en heel veel kaarsjes branden dat het toch goedaardig mag zijn en dat ze er met een relatief lichte behandeling mee weg komt...


5
Borstkanker / kinderen en borsten verloren
« Gepost op: juli 14, 2012, 21:57:00 pm  »
Al een paar dagen zit ik aan onze Senne* te denken. Hij zou volgende donderdag 7 worden. Maar hij heeft maar een paar uurtjes geleefd.

Mijn psychologe vroeg onlangs of ik ergens foto's heb van mijn borsten. Nee, zei ik. Maar vanavond legde ik plots de link: ik heb er wel!
Ik heb drie foto's, waarop Senne* staat, die op mijn borsten ligt te sterven... heel dicht tegen me aan, mijn handen konden dat piepkleine ventje helemaal omvatten.

Zelfs van onze Jitse*, die twee jaar eerder stierf, en die een paar dagen langer geleefd heeft dan Senne*, heb ik geen enkele foto waarbij mijn borsten te zien zijn. Dat vind ik nu zo jammer... Zij heeft wel bij me gedronken. Eén keer maar, heel kort. Dat beeld staat op mijn netvlies gebrand. Maar geen foto van dat ene moment.

Ik weet met mezelf geen raad... plots weer zo'n massaal verdriet...


6
Poëzie / geen gedicht, gewoon een tekst...
« Gepost op: juni 20, 2012, 11:52:52 am  »
Kanker heeft me kapot gemaakt
Kanker heeft mijn lichaam verminkt
Kanker heeft precies die dingen weggenomen die van mij ‘een moeder’ maakten
Kanker heeft mij mensen doen verliezen die me dierbaar waren
Kanker heeft mij nog gevoeliger en kwetsbaarder gemaakt dan ik al was

Ik werd opnieuw tot in het diepst van mijn ziel geraakt
Mijn ziel leert
Mijn leeuwenziel leert te volgen en zich over te geven aan wat niet te veranderen valt
Mijn ziel leert liefdevol alle hulp en steun aannemen die geboden wordt

En ja, ik huil nog veel, ik ben vaak woedend, ik heb lange tenen, ik blijf prikkelbaar en opvliegend.
Ik blijf zo hard verlangen naar nabijheid...7
Borstkanker / Morgen MRI, 8 juni operatie
« Gepost op: mei 30, 2012, 20:14:41 pm  »
Ik vermoed dat jullie de MRI scanner wel kennen... Eerlijk gezegd, ik vind het een foltertuig. Vooral het vreselijke oorverdovende lawaai. Ik zal dit keer zeker oordopjes meenemen.
Vorig jaar moest ik er ook in. Het is toen dat ze ontdekt hebben dat er niet één, maar twee tumoren waren. (dat hadden ze op de mammo en de echo niet gezien) Borstsparend opereren was toen geen optie meer. Dat was één dag voor de operatie.

Dit keer zal ik het verdict dinsdag pas horen. Veel kans dat er iets mis is, is er niet, maar je weet maar nooit.
En dan vrijdag 8 juni de operatie. Het komt nu griezelig dicht bij...
Ik heb alweer drie nachten niet goed geslapen. Nachtmerries, te vroeg wakker worden, huilbuien.
Vorige nacht heb ik in totaal misschien 3 uur geslapen. Anderhalf uur gehuild ook. Mijn man heeft ook gehuild, is ook op van vermoeidheid en stress. (hij zit in zijn laatste jaar gezinswetenschappen, werkt 4/5 op een job waarop hij zijn ontslag gekregen heeft en nu zijn opzeg moet uitdoen)

Eigenlijk, ergens diep vanbinnen, verlang ik wel naar de operatie. Niet omwille van de operatie, maar om even weg te kunnen uit deze heksenketel hier met een oververmoeide man, een zwaar rebellerende puber en een kleuter die er niks van snapt waarom mama zo veel weent en papa zo veel schreeuwt.


8
Borstkanker / Jullie ervaringen nolvadex?
« Gepost op: april 05, 2012, 17:37:31 pm  »
De oncologe raadt me aan om met nolvadex te starten, om me te beschermen tegen enerzijds metastasen, anderzijds nieuwe kanker. Zij zei dat bijna niemand last heeft van nevenwerkingen, maar als ik dit forum doorsnuister heb ik daar toch een ander beeld van.
Wat is jullie ervaring? (als er mensen zijn die geen nevenwerkingen hebben, graag ook reageren want het lijkt alsof het voor iedereen rotzooi is.)


9
Borstkanker / Preventief ingrijpen of niet?
« Gepost op: maart 06, 2012, 07:17:00 am  »
In december 2010, nadat mijn moeder borst- en eierstokkanker had gekregen, bleek dat ik ook draagster ben van het BRCA 1 gen. Ik heb nauwelijks de tijd gekregen om dat te verwerken, want in juni 2011 had ik zelf borstkanker.

Er werd voorgesteld om preventief ineens beide borsten én de eierstokken te verwijderen, maar dat wou ik absoluut niet. Ik vond het al vreselijk om één borst te moeten verliezen (borstsparend was geen optie). De eerste maanden wou ik zelfs niet nadenken over preventief ingrijpen. Er hangt voor mij namelijk heel veel mee vast: ik ben twee keer en kindje verloren vlak na de geboorte. Mijn dochtertje heeft zelfs één keer gedronken, aan de borst die nu weg is. De eierstokken zijn de plekjes waar zij ontstaan zijn. In mijn baarmoeder, daar vlakbij hebben zij zo goed als heel hun leven doorgebracht. Er hangt hier dus zo veel mee samen.

Maar nu ik merk hoe de angst om te hervallen me in de greep heeft, begin ik toch van gedacht te veranderen. Bovendien, ik heb ontzettend veel geluk gehad en kon chemo en bestralingen vermijden. Ik weet niet of ik een eventuele volgende keer weer zoveel geluk zal hebben. Als ik door deze ingreep kan vermijden dat ik in de toekomst zulke zware behandelingen moet ondergaan, dan is dat toch het overwegen waard.

Nog iets waar ik tegenop zie, is de vervroegde menopauze die dan komt (ik ben 40). Ik ben psychisch al vrij labiel, en de menopauze is iets wat daar ook grote invloed op kan hebben.
Wat als ik daardoor weer zo depressief word dat ik niet meer kan functioneren?

dilemma...

10
Borstkanker / volgende week controle
« Gepost op: februari 21, 2012, 07:43:04 am  »
Binnenkort moet ik weer op controle. Al twee weken groeit de angst, telkens een beetje meer.
Op dit moment is het zo erg, dat ik niet meer in de mogelijkheid ben, het positieve scenario (= kankervrij) te laten overheersen. Soms kan ik zelfs niet meer uitgaan van een mogelijk gunstig scenarie. Zo groot is de angst.
Nachtmerries, paniekaanvallen, slaapproblemen, lange tenen,... het is er allemaal en moeilijk te negeren of los te laten.

Ik ben intussen stages aan het doen (ik studeer lager onderwijs) en alhoewel ik het heel leuk vind, voel ik dat het te zwaar is. Momenteel ben ik zo goed als voltijds met mijn studies bezig, en ik merk dat ik dat niet aan kan. Dat weet ik trouwens al jaren, ik werkte om die reden ook al jaren niet meer voltijds.
Maar die stages moeten afgewerkt worden, daar is geen ontkomen aan. Het is de enige manier om later het werk te kunnen doen dat ik wil doen. Dus moet ik dit er bij nemen. Maar de stress is enorm, en ik ben er rotsvast van overtuigd dat stress een grote rol speelt in het ontstaan van kanker. Maar die gedachte geeft dan ook weer grote stress. Ik zit in een vicieuse cirkel van stress en angst, maar ik geraak er niet uit, wat ik ook doe, en hoe graag ik ook lesvoorbereidingen maak en voor de klas sta.

Ik moet er niet aan denken dat er volgende week weer kanker vastgesteld wordt, en dat ik dit alles weer moet aan de kant leggen. Anderzijds, hoe gek het ook klinkt, ik zou dan wel weer een periode rust krijgen... rust waar ik naar snak! Maar dat is het me in geen geval waard!

Sorry voor het gezeur, ik heb weinig plekken waar ik terecht kan met deze angsten. Mensen willen zo'n dingen eigenlijk liever niet horen...

11
Werk, verzekeringen, financiën en voorzieningen / Hoe lang ziekteverlof?
« Gepost op: januari 12, 2012, 10:32:06 am  »
Hallo,

Ik ben in juli geopereerd aan borstkanker (volledige amputatie). Er is geen chemo of bestraling geweest, maar ik volg wel nog revalidatie, en word begeleid door een psycholoog en een psychiater. Ik ben er psychisch helemaal onderdoor gegaan.
Nu wil mijn schoolbestuur mij naar de pensioencommissie sturen. Stel je voor, op mijn veertigste op pensioen, ik moet er niet aan denken.

Terug aan het werk zie ik nog niet haalbaar. Nu gaat het wat beter met me maar ik heb nog veel slechte dagen, waarop het niet verantwoord zou zijn om voor de klas te gaan staan.

Hoe ging dat bij jullie? Hoe denken jullie over deze situatie?

Groetjes,
Eowyn

12
Borstkanker / Hoe lang ziekteverlof?
« Gepost op: januari 12, 2012, 10:28:03 am  »
Lieve dames,

Mag ik eens vragen hoe lang jullie werkonbekwaam zijn geweest door de kanker?
Zijn er mensen onder jullie die geen chemo of bestralingen hebben gekregen? En hoe lang zijn jullie dan op ziekteverlof gebleven?

Ik ben in juli geopereerd, en nu wil mijn schoolbestuur mij naar de pensioencommissie sturen. Stel je voor, op mijn veertigste op pensioen. Ik vind het klinkklare onzin. Daarom dat ik dit even navraag.

Groetjes,
Eowyn

13
Borstkanker / pijnlijke reactie
« Gepost op: december 14, 2011, 08:40:41 am  »
Ik ben in ziekteverlof, maar was toch al van plan om te gaan studeren, nog voor ik deze zomer kanker kreeg.

Ik ben na lang aarzelen toch aan die studie begonnen. (lager onderwijs), omdat ik op mijn vorige werk echt veel te veel stress had, en ik daar al jaren probeer weg te geraken zonder dat het lukt. Nu hangen daar stages aan vast, normaal gezien vanaf februari.

In het onderwijs is dat allemaal nogal rot geregeld, ik ben intussen al bij vier instanties gaan aankloppen om te weten hoe ik dat moet regelen met die stages, of ik daar toestemming voor moet krijgen en zo. Al van eind september houdt dit me bezig, en er is nog altijd geen antwoord.

Gisteren kreeg ik een mail van iemand aan wie ik een eenvoudige vraag gesteld had, dat ze niet kon begrijpen dat ik zo van het systeem aan het profiteren was. Dat als je kunt studeren, je even goed kunt werken, en dat ik nooit van iemand toestemming ga krijgen om stage te doen. Dat dit misbruik is, zo staat het er letterlijk.

Heel pijnlijk en kwetsend. Die vrouw heeft geen idee waar het over gaat, en ik vroeg haar enkel maar om informatie, niet om een oordeel. Een oordeel dat zij trouwens niet mag vellen vanuit haar bevoegdheid.


Er is een groot verschil tussen thuis via afstandonderwijs studeren, met respect voor je grenzen, en de stages die je helemaal zelf kan invullen dus heel sterk kan spreiden zodat het haalbaar blijft, en een job waarin je je al jaren niet goed voelt, waarvoor je een aantal keer in de week een verplaatsing van 2x75km moet doen, en waarvoor je altijd 's avonds laat moet werken. Vreselijk dat mensen dat bestempelen als misbruik...

14
Kanker in het gezin of in uw nabije omgeving / Eerst mijn moeder, nu ik
« Gepost op: november 23, 2011, 17:39:17 pm  »
Vorig jaar in april kreeg mijn moeder borst- en eierstokkanker. Ze heeft zeer zware behandelingen moeten doorstaan, heeft zelfs een periode met een stoma geleefd, chemo, radiotherapie, hormoontherapie, al wat je kunt verzinnen.

Het gaat om BRCA. We wisten al langer dat het in de familie zat. Een nicht van me is overleden aan borstkanker toen ze 39 was, nu een paar jaar geleden.
Mijn moeder heeft het gen ook, dus eind vorig jaar heb ik me zelf ook laten testen. En ja, ik ben ook draagster. Dat wist ik sinds december.

Een half jaar later, in juni, heb ik zelf borstkanker gekregen, amper een jaar na mijn moeder, en een borstamputatie was het gevolg...

Met mijn moeder kan ik hier niet over praten. Het gaat relatief goed met haar en dat is voor haar het enige dat telt. Met mij  gaat het fysiek ook goed, maar mentaal-emotioneel ben ik een wrak. Dat merkt ze niet eens...

15
Borstkanker / donderdag op controle: bang!
« Gepost op: november 15, 2011, 09:43:41 am  »
Hallo,

Eind juni heb ik een tumor ontdekt in mijn borst. Er bleken er uiteindelijk twee te zitten. In juli heb ik een borstamputatie gehad. De tumoren zijn volledig weg en er waren geen uitzaaiingen.
Donderdag moet ik terug op controle, en ik ben doodsbang dat de kanker terug komt. Hoe gaan jullie om met dergelijke angsten?

Groetjes,
Eowyn

Pagina's: [1]