Auteur Topic: prostaatkanker en behandelin  (gelezen 3820 keer)

willy bourgois

  • Gast
prostaatkanker en behandelin
« Gepost op: april 09, 2007, 09:45:53 am »
wie heeft ervaring met HIFU behandeling
welke nazorgen zijn er
wordt door een hospitalisatieverzekering terugbetaling voorzien.

Bostie

  • *****
  • Berichten: 1238
  • Wees eerlijk, ook en vooral met jezelf!
    • Bekijk profiel
    • http://everyoneweb.com/BOSTIE/
Re:prostaatkanker en behandelin
« Reactie #1 Gepost op: april 09, 2007, 12:19:21 pm »
Hoi Willy,

Ik kan enkel iets kwijt over die hospitalisatieverzekering :
Je kan daar volledige zekerheid over bekomen door contact te nemen met je verzekeringsmaatschappij en/of mutualiteit zelf. Die mensen kunnen je dat haarfijn uitleggen en op deze manier heb je ook volledige zekerheid daaromtrent.

Groetjes, Steven

kleinetuinkabouter

  • Gast
Re:prostaatkanker en behandelin
« Reactie #2 Gepost op: januari 31, 2008, 19:41:52 pm »
Beste "lotgenoten",
Ik vond onderstaand artikel, op een bevriend kankerforum.


Het departement urologie van het UZ in Brussel test momenteel een nieuwe opsporingsmethode voor prostaatkanker. Deze techniek, HistoScanning, bestaat uit een prostaatechografie met behulp van een computer. Hij zou preciezer zijn dan de PSA (Prostaat Specifieke Antigen) bloedopsporingstesten, die momenteel bestaan.

Bronnen: Belga ; 04-01-08 ; Vers l’Avenir, 05-01-08 ; La Libre Belgique, 05-01-08 ; Le Soir, 05-01-08.

Commentaar hierop door" Stichting tegen kanker"
http://www.cancer.be/index.cfm?fuseaction=Content.DisplayContent&Content_ID=869625BB-E7E1-001E-FAA51D9BDA52EBE8&Category_ID=6&lang=NL


Al jarenlang is de vaakst gebruikte test om een vroegtijdige diagnose van prostaatkanker te stellen het meten van een bepaalde stof door de prostaat aangemaakte stof in een bloedstaal: prostaat specifiek antigen of PSA. Deze aanpak heeft echter als grootste ongemak dat hij al te vaak valse positieve resultaten oplevert. Dat jaagt de betrokken mannen schrik aan en doet hen onnodig meer doorgedreven onderzoek ondergaan. Het meten van het PSA gehalte van het bloed leidt bovendien soms tot de diagnose van niet agressieve gezwellen. Die worden dan systematisch verwijderd terwijl een simpele regelmatige opvolging van de patiënt voldoende zou kunnen zijn. We mogen inderdaad niet uit het oog verliezen dat de verwijdering van de prostaat een aantal neveneffecten met zich mee kan brengen, die de levenskwaliteit van de patiënten grondig kunnen verstoren (erectiestoornissen en impotentie).

De echografietechniek, die het team van professor Braeckman momenteel test, is gebaseerd op de opsporing van haarden van tumorcellen door ultrasone stralen. De echografie met behulp van de computer is een recente techniek waarbij artsen met ultrasone stralen en geavanceerder software een grote verscheidenheid aan chirurgische operaties kunnen uitvoeren. Ze testen deze aanpak nu in een onderzoek met 29 manen waarbij prostaatkanker is vastgesteld en die geopteerd hadden voor verwijdering van de getroffen klier. De dag van de chirurgische ingreep ondergingen deze patiënten de bovenvermelde echografie. De resultaten van de echografie werden vervolgens vergeleken met de resultaten van de microscopische analyse van de weefsels in de operatieruimtes.

Deze vergelijking viel bijzonder positief uit. De onderzoekers hebben immers kunnen aantonen dat HistoScanning met precisie de aanwezigheid van verschillende haarden van tumorcellen binnen de prostaat opspoorde. Ook de al dan niet overwoekering van de prostaatcapsule kwam zo aan het licht. De techniek zou dus ook inzetbaar zijn voor biopsieën in welbepaalde stukken in de prostaat en om met veel meer precisie het evolutiestadium van de ziekte te kunnen bepalen.

De eerste veelbelovende resultaten zetten de onderzoekers ertoe aan om dit onderzoek bij meer patiënten uit te voeren om deze techniek eventueel in routine te evalueren. Als die nieuwe onderzoeken beslissend zijn, kunnen ze leiden tot een betere diagnose, behandeling en medische opvolging van mannen, die kans maken om prostaatkanker te krijgen. Het zou ook toelaten om de haarden van tumorcellen op een niet-invasieve manier op te sporen en te bepalen wie de risicopatiënten zijn om de ziekte te krijgen en wie de mannen zijn, bij wie biopsieën vermijdbaar zouden kunnen zijn


groetjes,

Daniël