Auteur Topic: Kinesitherapeutische behandeling lymfoedeem arm/hand  (gelezen 970 keer)

Tessa De Vrieze

  • Nieuwkomer
  • *
  • Berichten: 13
    • Bekijk profiel
Kinesitherapeutische behandeling lymfoedeem arm/hand
« Gepost op: juni 04, 2019, 11:20:38 am »
Gezocht: vrouwen/mannen met lymfoedeem ter hoogte van arm en/of hand ontwikkeld na de behandeling van borstkanker.

Het aantal personen die behandeld worden voor borstkanker neemt toe. Jammer genoeg zal een kleine 20% van deze populatie lymfoedeem ontwikkelen van het bovenste lidmaat als een gevolg van de behandeling.
Naast fysieke beperkingen en pijnklachten kan dit ook de levenskwaliteit negatief beïnvloeden. De vier belangrijkste pijlers van de behandeling van lymfoedeem zijn: huidzorg, oefentherapie, compressietherapie en manuele lymfedrainage. Tot op heden is er voor deze laatste behandelvorm beperkt bewijskracht.
Daarom loopt er momenteel een uniek onderzoeksproject in 4 universitaire ziekenhuizen (UZ Leuven Gasthuisberg, UZ Antwerpen, UZ Gent en UMC Sint-Pieter in Brussel) en in één regionaal ziekenhuis (AZ Groeninge, Kortrijk). Dit project onderzoekt het effect van manuele lymfedrainage, additioneel aan huidzorg, oefentherapie en compressietherapie. Het doel is een maximale volumereductie na te streven van het lymfoedeem ter hoogte van de arm en opstapeling van oedeem ter hoogte van de romp te beperken. Behandelingen zijn volledig gratis.

Indien meer informatie gewenst of een vrijblijvend informatiegesprek:
tessa.devrieze@kuleuven.be
Tel: 0472 74 16 77

Bonnie

  • Nieuwkomer
  • *
  • Berichten: 2
    • Bekijk profiel
Re: Kinesitherapeutische behandeling lymfoedeem arm/hand
« Reactie #1 Gepost op: juni 11, 2019, 09:54:26 am »
Ik heb vochtophoping in de borst zelf..... om de vier weken moet ik dit laten verwijderen.
Mijn chirurg zegt dat lymphedrainage geen goed idee is als het over de borst zelf gaat en dat we moeten wachten tot mijn lichaam zelf een uitweg gaat zoeken. Ik zit er erg verveeld mee want ik heb al genoeg last met de chemo en dan komt dit er ook nog bij.... graag had ik uw mening hieromtrent . Alvast bedankt