Auteur Topic: Stevig gestegen PSA, toch wel paniek, wat nu ....  (gelezen 228 keer)

Joma

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 2
  • Bekijk profiel
Stevig gestegen PSA, toch wel paniek, wat nu ....
« Gepost op: mei 24, 2019, 12:41:16 pm »
Wij zijn hier nieuw op het forum, ik zal in 't kort onze voorgeschiedenis even schetsen.
Op 30/11/2016 is mijn man geopereerd van prostaatkanker (54 jaar). Heel toevallig ontdekt door de huisarts en dan doorverwezen naar een uroloog voor verder onderzoeken. Bij zijn biopsie was zijn gleasonscore  een stuk met 6 en stuk met 8 en een stuk met 9, dus toch vrij agressief. We hebben toen besloten om geen risico's te nemen (zijn vader is ook op 56 jarige leeftijd overleden, eerst prostaatkanker en het jaar nadien keelkanker). Zijn prostaat eruit, de lymfeklieren in zijn onderbuik en ook niet zenuw sparend gewerkt. De operatie (met robot) heeft 8 uur geduurd en dan nog 2 uur in de ontwaakzaal. Daarna kregen we het " goede nieuws" de snijranden waren zuiver, de lymfeklieren waren ook zuiver, dus volgens de dokters was de operatie geslaagd! Eerste controle psa onmeetbaar, dus kei blij, 2de controle psa al lichtjes meetbaar , op 5/09/2017 een psa van 0,30, in het Uza was dan ook een PSMAscan gepland maar helaas was daar niet op te zien. Team dokters overlegd en ze hebben besloten om de zone waar de prostaat heeft gezeten te bestralen, 32 bestralingen gestart op 8/11/2017. Volgend meeting op 8/05/2018  psa 0,1 op 5/04/2018 0,02 op 15/06/2018 0,08 op 20/11/2018 0,26 gevolgd door weer een PMSAscan maar ook deze keer weer niets te zin ondanks de licht gestegen waarde.
Voorstel van de uroloog om deze keer na 6 maand terug een PSMAscan te laten nemen ( staat nu gepland op 14/06/2019) ondertussen vond hij het niet nodig om nog een tussentijds bloedonderzoek te laten doen. Nu op 21/05/2019  als voorbereiding op die scan toch bloed laten trekken.....en de bom is precies ontploft. Zijn psa waarde is ineens gestegen naar 4,84 !!!! Wat nu, we moeten nu nog 3 weken wachten op de PSMAscan, deze kan niet vervroegd worden. We zijn al bij de huisarts langs geweest om wat meer info te vragen, of er eventueel al andere onderzoeken kunnen gedaan worden maar hij kon ons geen antwoord geven. Nu er toch op aangedrongen om volgende dinsdag de uroloog nog eens te kunnen zien. We zouden toch graag weten wat ons te wachten staat want voor ons lijkt die psa van 4,84 toch wel heeeeeeeeeeeeeel hoog, zeker omdat hij geen prostaat meer heeft. We hopen dinsdag toch nog een beetje advies te krijgen maar vrezen er een beetje voor dat hij niet veel gaat vertellen en we de PSMAscan nog eerst gaan moeten afwachten, maar dat duurt nog 3 weken en dan nog 10 dagen voor we bij de uroloog terecht kunnen want hij is ondertussen even afwezig....

Hebben jullie nog raad of tips???
Zijn er onder jullie ook nog bij wie de PSA waarde zo hard gestegen is zonder dat je nog een prostaat hebt?

Groetjes,

levar

 • **
 • Berichten: 90
  • Bekijk profiel
Re: Stevig gestegen PSA, toch wel paniek, wat nu ....
« Reactie #1 Gepost op: juni 02, 2019, 18:53:34 pm »
Hallo Joma ik begrijp dat men in paniek slaat vermits men niet weet wat er nu allemaal op jou afkomt ,maar iedereen die agressieve en uitgezaaide prostaat kanker heeft wordt ook anders behandeld omdat wij allen verschillend op bepaalde medicijnen reageren ,ik ben er 72 en loop al 11 jaar ermee rond ,zonder afbraak te doen aan urologen of professoren zou ik zeggen bekijk eens even de verhalen op het forum waar op je nu ingetekend heb en het zal je wellicht mischien wat rustiger maken daarom niet minder zorgeloos maar mischien haal je hier of daar toch enig nieuws waarmede jullie verder kunnenn bouwen maar zeker de moed niet opgeven op zo jonge leeftijd maar je moet eventueel durven stappen ondernemen ,heb ik ook moeten doen .
mijn verhaal staat onder levar sinds 2007 geoperreert in Limburg ,en er zijn nog schrijvers op dit forum ,en er is op dit ogenblik  volgens de statisstiek de overlevings kansen herleid van vijf jaar naar 10 jaar  en de wetenschap staat niet stil ook niet bij het prostaatkanker onderzoek er zijn  momenteel talrijke middelen die deze kunnen afremmen.ik hoop dat ik jou een klein beetje heb kunnen helpen toch positief vooruit te kijken ik wens jullie beiden heel veel sterkte toe in deze ongelijke strijd. levar

Joma

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 2
  • Bekijk profiel
Re: Stevig gestegen PSA, toch wel paniek, wat nu ....
« Reactie #2 Gepost op: juni 02, 2019, 20:36:18 pm »
Dank je wel, we hebben hier idd al wat info kunnen verzamelen en daarmee zijn we ook al naar de uroloog geweest. Natuurlijk kan hij ook nog niet veel zeggen zolang hij de beelden van de PSMAscan nog niet heeft. Maar hij heeft al wel wat info gegeven, wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn. Genezen zit er ook niet meer in maar wel rekken op hopen op een langere termijn. Ondertussen merken we nu ook wel dat de 4,84 nog niet torenhoog is, wat wij in het begin wel dachten omdat er ons altijd verteld geweest dat je na je operatie nul PSA moet hebben en omdat ze 1 jaar na de operatie bij 0,33 zijn beginnen te bestralen.
Groetjes !