Auteur Topic: plassen na verwijdering sonde  (gelezen 4465 keer)

Quincy

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 17
  • Bekijk profiel
plassen na verwijdering sonde
« Gepost op: maart 02, 2018, 19:14:23 pm »
Hallo, ik ben vorige week geopereerd van prostaatkanker. Het hele zootje eruit uitgez. de lymfeklieren.
Operatie met da vinci robot in Hasselt. Alles is goed verlopen tot de sonde er uit werd genomen.
De dokter had gezegd dat na het verwijderen van de sonde je terug een krachtige plasstraal zou hebben.
Ik heb echter het tegenovergestelde en moet persen om te kunnen plassen. Ik heb ook vaak aandrang om te plassen en dat gevoel gaat maar zelden weg. Ik verlies geen druppel urine . Van incontinentie of  urine verlies is dus (gelukkig) geen sprake maar toch maak ik me zorgen. De sonde is nu 3 dagen geleden verwijdert maar het probleem blijft wel. Zijn hier mensen die dit herkennen en wat zijn hun ervaringen hierover. De dokter zegt me geduld te hebben en dat mijn blaas wel telkens leeg geplast is maar hij gaf me ook het adres van de spoeddienst. De prostaatverpleegkundige zegt 4 weken geduld te hebben. 
« Laatst bewerkt op: maart 02, 2018, 21:37:09 pm door janvdp »

limman

 • **
 • Berichten: 59
  • Bekijk profiel
Re: plassen na verwijdering sonde
« Reactie #1 Gepost op: maart 02, 2018, 20:26:24 pm »
Hoi ,

Dag ,ik ben 22 februari 2017 ,dus iets meer dan een jaar geopereerd , ook in Hasselt zelfde systeem ( dokter Tuyten ) en je moet leren beseffen dat alles alles is en zal worden. Het plassen na het weghalen van de sonde dat komt terug en ook de kracht bij het plassen zal sterker worden ,gewoon effen geduld hebben maar ik begrijp dat dit moeilijk is had dezelfde ervaring daarmee.Waar je misschien wel rekening moet mee houden is dat het nooit nog zal worden zoals het was ,is in ieder geval mijn ervaring ongeacht wat men voor de ingreep heeft verteld .Erectie is soms mogelijk dank zei hulpmiddelen ( pillen) maar het is dan beetje op afspraak ,wat ik ook ervaar is dat in de buik alles precies verschoven is maar ook dat geraak je gewoon. Men zegt dat geduld een mooie deugd is en dat is ook zo ,geduld moet je hebben. Verder had -heb ik ook geen merkelijke problemen ,laat ons optimistisch kijken we hebben nog een waardig leven ,dus klagen och ja.

Quincy

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 17
  • Bekijk profiel
Re: plassen na verwijdering sonde
« Reactie #2 Gepost op: maart 02, 2018, 21:36:19 pm »
dank je wel voor je reactie. Het is niet mijn bedoeling te klagen maar ik maakte me daar zorgen over te meer daar de dokter me het adres van de spoeddienst meegaf. Ik dacht dan direct gvd hou me hier en volg me 1 dag op. Ik ben al heel blij dat ik geen problemen heb met het ophouden van urine. Die drang om te moeten plassen heb jij dus ook ervaren, maar die is bij U inmiddels verdwenen ? Over een erectie wacht ik , zoals je aangeeft, geduldig af en hoop op een zo goed mogelijk resultaat maar dat hangt ook af van persoon tot persoon lees ik hier op het forum.
Waar ik wel last van gehad heb is van angst en paniek van zodra ik dacht dat er iets niet in orde was ( 3 dagen geen stoelgang,sterk opgespannen sluitspier van de anus ed). Nogmaals dank voor je reactie. Grt jan

limman

 • **
 • Berichten: 59
  • Bekijk profiel
Re: plassen na verwijdering sonde
« Reactie #3 Gepost op: maart 04, 2018, 17:36:00 pm »
Hoi ,

Denk dat je U geen zorgen hoeft te maken hoor, het zijn herkenbare ongemakken die je benoemt .Waarschijnlijk zal je binnen paar maand toch ook bloedcontrole moeten laten doen om je PSA waarde te onderzoeken dan kan de dokter ook al meer zeggen. Ongemakken om stoelgang of plassen dat verdwijnt wel ,allee was toch bij mij zo.
Ik heb zelf wel wat last gehad van urineverlies heb ongeveer een 10 maand een pamper aangehad dikwijls was het psychologisch maar toch ,ook tijdens het slapen deed ik een pamper aan,daar ben ik 2 maand geleden mee gestopt . Beetje geduld hebben ,dat is soms moeilijk heb het ook mogen ondervinden ,maar het komt wel goed . Dat het zal zijn zoals vroeger dat wel niet, en zeker wat erectie of zelfs goesting betreft merk ik wel een groot verschil ,het werkt allemaal zogoed niet meer maar we mogen ook niet klagen er zijn mensen met veel erger dingen .

Groeten,Rudi

Quincy

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 17
  • Bekijk profiel
Re: plassen na verwijdering sonde
« Reactie #4 Gepost op: maart 04, 2018, 18:07:20 pm »
Beste Rudi

Dank voor je antwoord . Je hebt geen idee hoeveel deugd het me dat doet . Voor mijn PSA waarde moet ik inderdaad binnen 6 weken terug langs gaan bij de huisdokter voor een bloedname en enkel dagen later bij de uroloog . Ik geloof echt dat ook jij na één jaar nog zal verbeteren. Ik heb voordien, 8 jaar geleden, al een keer lymfeklierkanker gehad en dat heeft toch 2 jaar geduurd eer die behandeling helemaal uit mijn lichaam was. Mijn libido is  toen ook bijna een jaar zwak geweest. Je mag je gelukkig prijzen dat alles toch terug  goed gekomen is al is het allemaal wat minder dan voordien. Het zal nog wel verbeteren want het is ook voor een deel psychologisch denk ik. Ik ben tevreden over de chirurg en de uroloog  (dr. Herremans) maar de psyhologische opvang had wel beter gekund. Je zit met zoveel vragen , twijfel en schrik( ik toch) en in het zh gaat men daar allemaal nog al vlug overheen en ik weet dat ze allemaal weinig tijd hebben maar het is toch fijn als je, zoals ik hier van jou antwoorden krijg . Ons gesprek , voor de ingreep, van 10 minuten bij de prostaatverpleegkundige en waarvoor mijn vrouw een dag verlof had genomen was een ware teleurstelling. Is Uw PSA nu compleet nul ?  Grt Jan
« Laatst bewerkt op: maart 04, 2018, 18:30:37 pm door janvdp »

Manu

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 48
 • Alleen ben je sneller maar samen kom je verder!
  • Bekijk profiel
  • Prostaatkanker op 45 jaar
Re: plassen na verwijdering sonde
« Reactie #5 Gepost op: maart 05, 2018, 13:19:12 pm »
Beste Jan,

Zelf ben ik geopereerd geweest op 8 november. Ik heb 15 dagen een suprapubische blaassonde gehad. (blaassonde rechtstreeks in de buikwand net boven het schaambeen)
Het verwijderen was behoorlijk pijnlijk maar heb nadien niet veel problemen gekend.
Bij een blaassonde rechtstreeks door de penis heb ik al meer uw probleem gehoord. Niet teveel zorgen maken en zoals Rudi ook al schreef geduld hebben.
Alles is inwendig behoorlijk beschadigd en heeft tijd om te herstellen.

Veel sterkte Jan

limman

 • **
 • Berichten: 59
  • Bekijk profiel
Re: plassen na verwijdering sonde
« Reactie #6 Gepost op: maart 05, 2018, 18:54:00 pm »
Beste Jan
 
De laatste keer dat ik op controle geweest ben bij Dokter Herremans was mijn PSA kleiner dan 0,03 dus volgens de dokter loopt dat goed het is van 31/10/2017 nu weeral , en om het half jaar moet je op controle gaan.Heb jij ook Dokter Tuyten gehad als chirurg ? En wat betreft de voorbereiding ,denk dat ik het allemaal wat heb laten overwaaien men denkt dan plots aan zoveel ,de prostaatverpleegkundige heeft alles uitgelegd maar ook bij mij duurde dat echt niet lang ik moet zeggen vond de ganse uitleg wat schrikaanjagend .
Ben nu iets meer dan een jaar verder en laat ons optimistisch kijken we kunnen nog genieten van veel mooie dingen.
Als de zomer eraan komt ben je weeral terug "de ouwe" zoals men dat zegt .
Succes verder en als je nog vragen hebt gerust stellen.

Groeten,Rudi

Quincy

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 17
  • Bekijk profiel
Re: plassen na verwijdering sonde
« Reactie #7 Gepost op: maart 05, 2018, 19:41:44 pm »
Manu en Rudi ,

Dank je wel voor de reactie. Rudi ; ja ik heb ook dr. tuyten gehad. Hij zou zowat de beste zijn. Ik weet niet of dat zo is maar ik ben wel tevreden over hem. Hij doet de operatie en daarna zie je die niet meer.

limman

 • **
 • Berichten: 59
  • Bekijk profiel
Re: plassen na verwijdering sonde
« Reactie #8 Gepost op: maart 06, 2018, 21:49:01 pm »
Hoi Jan

Ik moet zeggen dat dokter Tuyten en dokter Herremans na de operatie nog wel zijn komen kijken .Wat ik wel ondervonden heb  in dit ganse procedure van begin tot einde dat men een soort nummer is ,je komt bij Herremans dan mag je effen wachten en oeps daar komt hij uit de naastliggende kamer ,komt eens kijken en horen, effen de uitslagen controleren en hij is weer weg naar een ander ,lijkt me een fabriek waar een dokter als een soort robot heen en weer loopt ,weinig menselijk en echt zakelijk .

Groeten,Rudi

Quincy

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 17
  • Bekijk profiel
Re: plassen na verwijdering sonde
« Reactie #9 Gepost op: maart 06, 2018, 23:50:48 pm »
Rudi  dat heb ik zo ook ervaren. Ze zijn wel vriendelijk en ook zeer bekwaam maar op menselijk vlak kan het beter.
Ik heb tijdens mijn verblijf in het ziekenhuis dr. Herremans en  dr. Tuyten 2x gezien. De tweede maal dat ze langs kwamen dacht ik van :ik lig op een kamer alleen ze komen even langs van hoe is't en hup terug weg. Dat telt aardig op. Ik heb dr. Herremans daarna nog 1 keer gezien bij het verwijderen van de sonde en dan nu 6 weken niks. Je kan ze niet bereiken als je met vragen zit, en die vragen en twijfels zijn er sowieso. De prostaatverpleegkundige kan je ook niet bereiken en als ze terugbellen waren ze niet zo vriendelijk.  De huisarts is dan de meest aangewezen persoon maar die is ook niet gespecialiseerd. Dan maar naar dit forum en dat helpt wel een beetje zeker als je iemand als jij treft  , zelfde operatie, zelfde dokters en zelfde ziekenhuis . Die dokters hebben het zeer zeer druk en je voelt je inderdaad een nummer. Hoofdzaak is natuurlijk dat je een goeie chirurg hebt en een goeie uroloog en ik geloof ik wel dat we die gehad hebben, want het vertrouwen in hun kunnen en beslissingen is cruciaal. Als dat weg zou zijn sta je pas echt alleen. Inmiddels gaat het iets beter met me, toch vaak nog de drang om te plassen maar ik verlies geen urine. De operatie is nu twee weken geleden en ik voel me goed. Nog geen erectie gehad. Van boven brand het en vanonder vriest het ;). Wat denk jij, zou ik al gaan wandelen . Ik mijd nu trappen, tillen en doe een beetje zeer licht huishoudelijk werk. Ik ben bang me te forceren,want ik heb geen pijn, buiten die aandrang maar, ik wil uiteraard niets beschadigen. Als ik fel pers bij het plassen zie ik dat er soms nog een heel klein beetje bloed in de urine zit. Is normaal denk ik dan maar  ( kon tot  4 weken na de operatie zeiden ze)  Grt Jan   
« Laatst bewerkt op: maart 07, 2018, 11:05:24 am door janvdp »

limman

 • **
 • Berichten: 59
  • Bekijk profiel
Re: plassen na verwijdering sonde
« Reactie #10 Gepost op: maart 07, 2018, 19:16:36 pm »
Hoi Jan

Wandelen kan zeker geen kwaad hoor  maar men moet niet overdrijven ,ook veel water drinken .Ik ben de week na mijn ontslag uit het ziekenhuis korte wandelingen gaan doen dat hadden ze me trouwens ook aanbevolen dat te doen.Trappen doen zou best te vermijden zijn tenzij je niet anders kan natuurlijk ,fietsen liefst ook niet dacht 6 weken wachten .Ik heb de tweede week ook wel licht huishoudelijk werk gedaan ook omdat ik nergens pijn voelde maar zware dingen tillen daar zou ik mee wachten , en och ja een mens wil bezig zijn .Dat bloed plassen zal niet erg zijn dat hadden ze tegen mij ook gezegd ,heb er wel nooit last van gehad maar iedere mens is anders en elke operatie ook, zelfs al is het voor dezelfde ingreep.Maar bewegen in de mate van is toch nog steeds de beste remedie .Rust roest zegt men ,en op oudere leeftijd nog sneller hahaha .Ik weet het het is een cliché  maar beetje geduld hebben het komt wel terug goed hoor ,ik was een jaar terug ook soms moedeloos en wat depri  met soms zelfs wat traantjes in de ogen want dan is het van " waarom bij mij " maar het helpt je niet vooruit .
Ik ben woonachtig in Hasselt centrum ,zal je mijn mailadres geven en dan zie je maar moest je vragen hebben -babbel niks moet .
limman56@hotmail.com

Groeten,Rudi