Auteur Topic: borstkankersceening  (gelezen 3055 keer)

sociale dienst Kom op tegen Kanker

 • Moderator
 • *****
 • Berichten: 169
  • Bekijk profiel
borstkankersceening
« Gepost op: mei 17, 2014, 20:33:37 pm »
Dag allemaal,
Wie doet bewust niet mee aan borstkankerscreening?
Wie tussen 50 en 69 is, wordt om de twee jaar uitgenodigd om een borstkankeronderzoek te doen. Dit om borstkanker vroegtijdig op te sporen. De Vlaamse Liga tegen Kanker is op zoek naar verhalen van vrouwen die bewust niet deelnemen aan dit bevolkingsonderzoek. Heb je duidelijke redenen om niet deel te nemen? Vind je de nadelen groter dan de voordelen? Laat dan zeker je reactie na, dit kan gerust in een privé mailtje.
Sociale Dienst VLK
kankerlijn@tegenkanker.be

keikopje

 • ****
 • Berichten: 476
 • 42, mama van een dochtertje van 7j
  • Bekijk profiel
Re: borstkankersceening
« Reactie #1 Gepost op: mei 19, 2014, 11:46:22 am »
Hallo,

Ik ben 43 en heb 6j geleden NHL gehad. Owv die voorgeschiedenis is mijn gynaecoloog bij mij nu al gestart met regelmatige screenings.
Ik zie zeker wel het nu in van screenings, maar vraag me wel af of die altijd via mammografie moeten gaan, zoals nu meestal het geval is.
Omdat ik de voorbije jaren al zo veel straling heb gehad door de jaarlijkse pet-scans, heeft mijn gynaecoloog bewust gekozen voor een borst-echografie dit jaar, volgend jaar een MRI en pas in het derde jaar eventueel een mammografie.
Vrouwen moeten dus niet alleen nadenken over al of niet meedoen aan de screening, maar ook over HOE de screening wordt uitgevoerd.

Core

 • ***
 • Berichten: 121
  • Bekijk profiel
Re: borstkankersceening
« Reactie #2 Gepost op: mei 19, 2014, 16:57:36 pm »
Hallo,

vorig jaar kreeg ik de brief toen ik 50 jaar werd. Ik zat toen midden in een verhuis, nieuw werk zoeken en vanalles en nog wat. Brief werd aan de kant gelegd en ben niet geweest. Dit jaar kreeg ik een nieuwe oproep......14 dagen nadat ik de diagnose borstkanker kreeg. Nu denk ik uiteraard, had ik maar geweest en dan hadden ze het misschien toen ontdekt. Of net niet, ik zal het nooit weten.
Ik geloof wel in screenings en denk inderdaad dat moet besproken worden met een dokter welke screenings het meest resultaat geven met het minst mogelijk risico (bestraling).
Ik kreeg een nieuwe oproepbrief, ditmaal voor baarmoederhalskanker en nadat ik alle behandeling (chemo/ chirurgie/ bestraling) heb gehad ga ik zeker gebruik maken van de oproepingsbrief.

Jet

 • *****
 • Berichten: 783
  • Bekijk profiel
Re: borstkankersceening
« Reactie #3 Gepost op: mei 19, 2014, 18:21:03 pm »
Screening... tja, het feit dat dit zo speciaal is opgezet, zou al voldoende motivatie moeten zijn om er gebruik van te maken..
Echter.. het gaat soms ongemerkt aan je voorbij, omdat het niet uitkomt of je het gewoonweg vergeet.. Of bang bent voor een negatieve uitslag..

Mijn geluk is.. toch wel uiteindelijk geweest dat ik nadat ik het weer eens vergeten was..   enige maanden later, toch maar het uitstrijkje  liet maken en het was... "bingo"  Had ik dit niet gedaan, dan was het echt te laat geweest!

Je voelt niet altijd wat er in je lijf aan het misgaan is nl..
 Ik vind daarom..Core... niet nadat het andere is gedaan, maar NU al wel deel te nemen aan het onderzoek waar je voor opgeroepen bent!

Core

 • ***
 • Berichten: 121
  • Bekijk profiel
Re: borstkankersceening
« Reactie #4 Gepost op: mei 20, 2014, 19:09:29 pm »
Hallo,

ik heb het er met de oncoloog over gehad of ik het nu of later moet doen. Hij zei dat ik best kon wachten tot erna omdat er nu al genoeg op me afkomt en de chemo toch heel het lichaam doorkruist. Er waren geen uitzaaiingen te zien, soit ik denk ook wel te wachten tot de chemo gedaan is en dan ook dat onderzoek ga laten doen.
Ondertussen heb ik ook de bloedtesten laten toen voor genetische kanker (BRCA1, etc) en als daaruit blijkt dat er iets meer aan de hand is moeten er toch ook andere beslissingen overwogen worden. Goh, mag er niet aan denken....
 :( :( :( :( :(

fania

 • ***
 • Berichten: 201
 • Borstkanker van 5/3/2012 en drager BRCA2 gen
  • Bekijk profiel
Re: borstkankersceening
« Reactie #5 Gepost op: mei 21, 2014, 14:48:36 pm »
Hallo Core,

Je laatste zinnetje in je berichtje is bij mij blijven hangen...
Er is een leven na een diagnose van brca1 of 2.
Ikzelf heb bk gehad, nadien het nieuws vd brca2.
Mijn ene zus is ook drager - reeds preventief geopereerd, en mijn beide dochters ook, amper 19 en 21j toen ze het te horen kregen.
Is ff een harde noot, maar weet je, wij zien het als een cado, mss verkeerd uitgedrukt, maar we zijn verwittigd en een verwittigd man is er 2 waard !
Je kan mijn verhaal lezen hier op het forum onder de topic Fania.
Ik heb ff diep gezeten : zelf bk, dan de brca2, daarna mijn 2 schatten die dezelfde diagnose kregen... Ik ontken zeker niet dan het makkelijk is geweest. Maar na mijn reconstructie  - waarbij toch t een en t ander is misgegaan - waarbij preventief amputatie links,  moet ik zeggen dat ik een innerlijke heb gekregen...
Mijn teller staat terug op nul, heb evenveel kans als ieder ander om terug een kanker te ontwikkelen, akkoord, een klein verhoogd percentage naar darmkanker toe, maar ik laat het mijn leven niet beheersen.
Ik doe trouw de screenings en we zien wel.
Maar ik leef en leef goed, geniet van elke dag, van elk moment en heb zoveel vriendinnen gevonden hier op het forum! Een voor een prachtige madamen met een sterk en gouden karakter !!
Ik duim voor je dat je goed nieuws krijgt, maar is het niet zo, mag je me altijd contacteren.
Sinds kort is er www.brca.be, ik heb me geëngageerd om mee te werken als vrijwiller.
Stuur je liever een pb, doe gerust, heb je vragen, laat je horen !!!
Dikke steunknuf voor de toekomst !!
Fania
x