Auteur Topic: Hoe werd jij of een familielid meegedeeld dat je kanker had?  (gelezen 6069 keer)

Nick

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 2
  • Bekijk profiel
Hoe werd jij of een familielid meegedeeld dat je kanker had?
« Gepost op: februari 14, 2014, 11:33:59 am »
Beste,
Ik stel deze vraag gewoon uit proef. Mijn vader is pas overleden aan longkanker. Maar we stelden ons dikwijls de vraag of nog mensen zo onpersoonlijk werden aangepakt door hun dokter. Mijn vader kreeg namelijk voor de eerste maal te horen dat hij kanker had via de telefoon. Hij moest onmiddellijk Medrol beginnen nemen want hij moest diezelfde week nog binnen voor chemo. Hij moest het voorschrift maar gaan afhalen aan de balie. De longarts had geen tijd om ons persoonlijk te spreken om een beetje uitleg te geven over de chemo en de ziekte opzich. Want natuurlijk zit je na zo een nieuws met 1000 vragen maar hiermee konden we nergens terecht. Hebben jullie dit ook zo ervaren?

Kristina

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 31
  • Bekijk profiel
Re: Hoe werd jij of een familielid meegedeeld dat je kanker had?
« Reactie #1 Gepost op: februari 14, 2014, 11:43:16 am »
Allereerst wens ik je veel sterkte.

Bij mij is het ook niet bepaald goed gebracht. Ik ben in het ziekenhuis beland omdat ze mij thuis in coma gevonden hadden. Na enkele onderzoeken bleek dus dat ik een zeldzame vorm van kanker had. Mijn dokter (die ik toen voor het eerst zag) kwam aan mijn bed staan, jaagde mijn vriendin (die op bezoek was) naar buiten en plaatste zijn voet op mijn bed. Ik zie hem nog zo voor me staan met zijn bril in zijn mond bengelend deed hij zijn verhaal. Uiteindelijk vroeg mijn vader "Wat wil je nu eigenlijk zeggen? Kanker?". En de dokter antwoordde toen op een manier alsof mijn vader iets mankeerde "Ja natuurlijk meneer, kanker, wat anders?!".

Ja dat vergeet je dus nooit meer :-) Maar gelukkig ben ik zelf redelijk positief ingesteld. Mijn moeder begon op dat moment te wenen en ik weende toen ik haar zo zag. Want ik zelf was niet ontdaan door het slechte nieuws, ik was op die moment razend kwaad. Zo een nieuws vertel je niet op die manier. En zeker niet als mijn ouders erbij staan. Vond het erger voor hen dan voor mezelf.

keikopje

 • ****
 • Berichten: 476
 • 42, mama van een dochtertje van 7j
  • Bekijk profiel
Re: Hoe werd jij of een familielid meegedeeld dat je kanker had?
« Reactie #2 Gepost op: februari 14, 2014, 12:54:53 pm »
Dag Nick,
veel sterkte en draagkracht voor het verlies van je vader.
Ik heb wel een heel goede ervaring met mijn oncoloog. Het nieuws van de eerste diagnose (lymfeklierkanker) kreeg ik wel via een omweg, per telefoon, van mijn schoonzus die zelf specialiste is en zich met mijn zoektocht naar een diagnose had bemoeid (zij vermoedde al wat er gaaande was).  Maar ook over mijn eigen hematoloog ebn ik heel tevreden: hij neemt altijd de tijd om uitgebreid alles uit te leggen en al mijn vragen te beantwoorden, hoe 'raar' die vragen ook waren/zijn. En voor wat het waard is: ik was in behandeling in het Sint-Augustinus in Wilrijk, dat onder de koepel van het Irridium Kankernetwerk zit. De meeste medische stafleden die ik ben tegengekomen, doen het op gebied van communicatie en persoonlijke aanpak heel erg goed.
Je hebt overal artsen en medisch personeel die beter of slechter zijn in communicatie. Ik heb er ook andere meegemaakt die me wel slecht behandelden. Ik heb uit de hele kanker-ervaring in ieder geval al geleerd om mijn mond open te trekken en me niet te laten doen.

groeten,
keikopje

Nick

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 2
  • Bekijk profiel
Re: Hoe werd jij of een familielid meegedeeld dat je kanker had?
« Reactie #3 Gepost op: februari 14, 2014, 13:36:46 pm »
Ja dank u,

Ja inderdaad sommige artsen zijn er beter in dan andere. Wat ik ook wel begrijp, niet iedereen is even goed in dat soort zaken. Maar iedere arts zou toch wel een basis moeten hebben en heb zo precies de indruk dat oncologen hier over het algemeen veel beter in zijn. Maar longkanker patiënten hebben hier zeer zelden contact mee omdat de chemo's door de longspecialisten worden samengesteld. Mijn vader vond dit altijd zo erg. Dokters die zijn bijkomende klachten negeerde of een dokter stagiaire stuurde om slecht nieuws te brengen terwijl de behandelende arts zelf ook in het ziekenhuis was. Het zijn zaken die je als patiënt niet in je hoofd zou moeten steken.
Daarom dat ik ook met deze vraag kom. Om dit misschien eens in kaart te brengen. Dat het er ook kan aan toegaan gelijk bij keikopje.

Kristina

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 31
  • Bekijk profiel
Re: Hoe werd jij of een familielid meegedeeld dat je kanker had?
« Reactie #4 Gepost op: februari 14, 2014, 15:57:17 pm »
Ik moet wel zeggen dat ik momenteel super goed geholpen word door mijn professor en de dokters in Leuven. Ik kan er ook met al mijn vragen terecht. En als ze het niet weten zeggen ze het ook gewoon. Ben ik wel blij mee.

keane

 • *****
 • Berichten: 543
 • Borstkanker oktober 2008 - opnieuw november 2015
  • Bekijk profiel
Re: Hoe werd jij of een familielid meegedeeld dat je kanker had?
« Reactie #5 Gepost op: februari 21, 2014, 09:41:14 am »
@Nick en Kristina,

Dat je zo gemeen behandeld wordt door een dokter die je slecht nieuws moet overbrengen is ongehoord en hartverscheurend maar helaas komt dit zo te horen vrij veel voor. Deze mensen worden op den duur ongevoelig voor het leed van hun patienten. Absoluut niet goed te praten, maar de 'kankergevallen' stapelen zich op, dag na dag en de dokters krijgen dit allemaal te verwerken. Het is menselijkerwijze praktisch onmogelijk om zich dit allemaal persoonlijk aan te trekken. Wat niet wegneemt dat ze de harde waarheid  niet op een humane en medelevende manier zouden moeten proberen over te brengen.
Voor mij persoonlijk is dit best meegevallen. Mijn huisarts was 'de boodschapper' en hij heeft dat op een begripvolle manier gedaan. Hij stond mij rustig te woord (ondanks een volle wachtzaal) en gaf duidelijk uitleg over wat mij te wachten stond. Geen betutteling, maar duidelijke informatie. Het kan dus ook zo.
Voor jullie moet dit een heel nare ervaring geweest zijn.
Jammer.
Groetjes,
Keane

Guti

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 12
  • Bekijk profiel
Re: Hoe werd jij of een familielid meegedeeld dat je kanker had?
« Reactie #6 Gepost op: maart 17, 2014, 15:14:37 pm »
Mijn pa lag met 3 anderen op de kamer toen de dokter kwam vertellen dat hij uitgezaaide longkanker had. Niemand van zijn geliefden bij hem om hem te steunen met dit zwaar verdict...
Alle begrip voor de dokters dat dit voor hen dagelijkse kost is en dat dit op de duur even gewoon is als een gesneden brood bestellen maar hem even apart nemen of wachten tot zijn vrouw er is, heeft niets te maken met gevoel. Dit is een vorm van beleefdheid en tact, wat blijkbaar niet meer van doen is.

coki

 • **
 • Berichten: 82
  • Bekijk profiel
Re: Hoe werd jij of een familielid meegedeeld dat je kanker had?
« Reactie #7 Gepost op: maart 18, 2014, 07:21:48 am »
Mijn moeder lag alleen in het ziekenhuis toen de dokter haar komen vertellen is dat ze met een operatie nog een jaar te leven had en zonder operatie 3 maand. Ook bij haar was er niemand aanwezig.
Een kwartier na het verdict begon het bezoekuur, vele familieleden kwamen op bezoek en zij wou haar sterk houden en nog niks vertellen (tot ik het wist). Toen ik aankwam merkte ik dat er iets niet klopte, toen de familie weg was heeft ze mij alles verteld. Het is dat er op zo'n momenten niet een pscycholoog bij het gesprek aanwezig is om een beetje ondersteuning te bieden.
De dokter maakte een afspraak voor een gesprek samen met mij en mijn moeder, die bewuste avond kwam hij 3 uur later aan dan de afspraak, je bent dan al zo nerveus om wat er allemaal te gebeuren staat......en dan laten ze je wachten!

veel sterkte aan iedereen die voor moeilijke beslissingen staat.

Coki