Auteur Topic: Enkele vragen over een hersentumor (meningeoom)  (gelezen 8533 keer)

Ill1907

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 1
  • Bekijk profiel
Enkele vragen over een hersentumor (meningeoom)
« Gepost op: augustus 16, 2013, 16:55:42 pm »
Beste mensen en bezoekers,

ik ben een 24-jarige jongeman (ook tinnitus patiënt) maar dit wat ik hier zal schrijven is even ter zijde;

Mijn mama van 43 jaar is 2 maanden geleden geopereerd aan een hersentumor (meningeoom);

Volgens de specialist hebben ze 90% van de tumor kunnen wegnemen maar er zijn nog tumor resten aanwezig die ze over enkele maanden hoogstwaarschijnlijk zullen behandelen met radiotherapie;

Ik plaats even de brief omtrent de bevindingen van de laatste NMR (MRI) onderzoek die plaatsvond op 8/08/2013 alhoewel ik er totaal NIKS van begrijp:

Klinische inlichtingen: controle pulmonaire sectie. Vertigo.

Uitgevoerde procedure:


Axiale T2-, FLAIR- en diffusie gewogen sequentie, axiale T1-gewogen sequentie, axiale, sagittale en coronale T1-gewogen sequentie na toediening van i.v. gadolinium

Bevindingen:

- Sequelen van trepanatie linkstemporaal.
Status na resectie van tumoraal letsel linkstemporaal en in de linker infratemporale fossa.

- Aanwezigheid van een onregelmatig afgelijnde nodulaire contrastcapterende structuur in / tegenaan de linker sinus cavernosis en uitbreidend in het linker foramen ovale: verdacht voor tumortest.
De afmetingen van deze massa bedragen +- 16 x 20 x 5 mm.

Er is beperkte massa-effect op de artertie carotis interna, de linker temporale kwab en de apex van de linker orbita.

- Aanwezigheid van oedeem anterieur in de linker temporale kwab: postoperatief.
Beeld suggestief voor beperkte hoeveelheid subarachnoïdaal bloed linkstemporaal.

- Geen inklemmingstekens.
Geen deviatie van de middelijnstructuren.

- Aanwezigheid van enkele kleine supratentoriële witte stofletsels.

- Inflammatoire veranderingen in de mastoïdale cellen rechts.
Normaal voorkomen van de hersenstam en het cerebellum.

Bewaarde aflijning van de basale cesternen.

Besluit:

1. Tumorrest in de linker sinus cavernosis, uitbreidend tegenaan de apex van de linker orbita en in het linker foramen ovale.

Er is beperkte massa-effect op de linker arterie carotis interna en de linker temporale kwab.

2. Postoperatieve veranderingen linkstemporaal.

3. Normaal voorkomen van de fossa posterior.

===========
===========
===========

Mijn mama heeft op dit moment voornamelijk last van hyperventilatie en met momenten vreselijke pijnscheuten in- en rondom haar hoofd;

Haar linkeroog en linkerkant van haar gezicht is (tijdelijk) verlamt, volgens de specialist is dat normaal en het zou over enkele maanden moeten verbeteren.

In het begin was haar linkeroog helemaal dicht maar ondertussen kan ze haar oog open doen maar ze ziet troebel (dubbel).

Qua medicatie neemt ze ->

- Clozan 5mg (3x/dag);
- Paracetamol 1g (4x/dag);
- Betahistine
- Emcor
- Temesta 2,5mg (indien nodig)
- En soort antidepressiva + iets tegen epilepsie dacht ik.

Mijn vragen aan jullie en ook binnenkort aan de dokter zijn:

1) Ze is ontzettend moe, ook tijdens het eten wordt ze snel moe, ze zegt ook dat haar maagdarmen moe zijn, ze zegt dat ze heel veel trek heeft om te eten maar dat haar maag vermoeid is en ze krijgt weinig voeding binnen; Is dat normaal? Hoe kan ik dit het beste aanpakken en haar motiveren?

P.S.: ze heeft moeite met vast voedsel te eten aangezien haar linkermond verlamd is.

2) De dokters raden haar af om die Temesta regelmatig te gebruiken omdat je verslaafd kan worden, mijn mama zegt dat dit de enige middel is waarmee ze 's avonds tot rust kan komen, iets dieper kan ademen en in slaap kan vallen, ze neemt nu bijna elke avond naast haar gewone medicatie 1 tablet Temesta, kan het echt kwaad als ze dit verder blijft nemen?

3) Mijn vader en zussen hebben nog niet gevraagd of ze een multivitamine mag nemen naast haar dagelijkse medicatie, dat zal ik zelf persoonlijk binnenkort ook vragen aan de specialist; wat denken jullie hiervan? Kan het kwaad om een multivitamine supplement toe te dienen in haar geval?

4) Ze drinkt regelmatig Coca-Cola en eet af en toe een stukje banaan, vooral die Coca-Cola verontrust mij maar aangezien ik een vader heb die moeilijk tips en adviezen aanvaard van jongeren heb ik het moeilijk om zelf eten en supplementen te geven aan mijn mama, hebben jullie desondanks bepaalde tips over voeding die beter wel en beter vermeden worden op dit moment?

5) Zal ze haar over enkele maanden terug wat actiever voelen? Want daar verheug ik mij enorm op en ik wil dat ze altijd gelukkig wordt en terug kan lachen en genieten :'(

Ik hoop écht van diep uit mijn hart dat ik antwoorden krijg op mijn vragen, alle mogelijke tips en adviezen zijn welkom en heel veel sterkte toegewenst aan iedereen...

Groetjes

keikopje

 • ****
 • Berichten: 476
 • 42, mama van een dochtertje van 7j
  • Bekijk profiel
Re: Enkele vragen over een hersentumor (meningeoom)
« Reactie #1 Gepost op: augustus 16, 2013, 19:52:10 pm »
Hallo,

je schrijft zelf dat je deze vragen ook aan de arts gaat voorleggen, ik denk dat je daar de meest betrouwbare antwoorden zal krijgen. In ieder geval hoop ik dat jullie behandelende arts open en eerlijk op je vragen zal antwoorden.
Ik heb zelf geen ervaring met een hersentumor, ik heb 5 jaar geleden non-hodgkin gehad, behandeld met chemo.

Wat die temesta betreft: dat is inderdaad verslavend, maar als je moeder het momenteel nodig heeft, zou ik me er niet te veel zorgen om maken. Ze heeft meer dan genoeg te verduren en te verwerken nu, die pillen kan je in een later stadium echt nog wel afbouwen. Wat je eventueel kan doen, is de arts om een lichter kalmeringsmiddel vragen. Ik heb zelf 4 jaar lang Rivotril genomen (ook verslavend, maar ik ben er zelf in geslaagd om het af te bouwen). Daarnaast wordt Trazolan bijvoorbeeld ook heel vaak gegeven aan mensen die moeilijk slapen (o.a. kankerpatiënten). En Trazolan is blijkbaar helemaal niet verslavend. (Ik heb het zelf ook genomen, maar bij mij werkte het niet goed).

Qua eten zou ik haar maar laten eten en drinken waar ze zin in heeft - tenminste als dat mag van de arts. Om te vechten tegen kanker heb je enorm veel energie nodig, zo veel kwaad kan die Cola niet denk ik.

Ik wens jullie heel veel sterkte om je mama bij te staan, en haarzelf heel veel kracht om te vechten tegen deze rotziekte.

keikopje

megamama

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 13
  • Bekijk profiel
Re: Enkele vragen over een hersentumor (meningeoom)
« Reactie #2 Gepost op: augustus 19, 2013, 10:38:45 am »
Hallo
3 jaar geleden ben ik ook geopereerd aan een meningeoom. Ik had echter het geluk dat ze de tumor volledig hebben kunnen verwijderen bij mij en bijgevolg geen bestraling als nabehandeling nodig had.
I.v.m. de medicatie kan ik je niet veel zeggen, heb deze niet lang moeten nemen. Ik kan je wel vertellen dat de vermoeidheid lang heeft aangesleept en ik toch wel wat tijd nodig had om weer de oude te worden.
Geef je mama de tijd en aarzel absoluut niet jouw vragen te stellen aan de behandelende artsen.
Veel goeie moed!

Lia LR

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 4
  • Bekijk profiel
Re: Enkele vragen over een hersentumor (meningeoom)
« Reactie #3 Gepost op: augustus 30, 2013, 15:19:52 pm »
Ik wens je mama veel beterschap.
Meningiomen, en hersenletsels in het algemeen, genezen meestal traag. Het kan maanden duren.
Jullie zullen veel geduld moeten hebben. En vooral, geef niet op.
Voor meer info kan je altijd terecht bij Werkgroep Hersentumoren vzw telefoon 0495/303511
Wanneer je voedingssupplementen neemt, meld je dit best aan de behandelende arts.
Je hebt heel wat vragen, stel ze aan de arts. Hij kan je ook meer uitleg geven over het resultaat van de MRI.
Je kan dan samen de beelden bekijken.
Veel moed.

Gerke

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 1
  • Bekijk profiel
Re: Enkele vragen over een hersentumor (meningeoom)
« Reactie #4 Gepost op: oktober 28, 2013, 10:13:10 am »
Beste,

Toen ik uw brief las kon enkel oordelen dat wij in het zelfde schuitje zitten.
Mijn mama, 65 jaar, werd in juli 2013 ook geopereerd aan een goedaardige hersentumor. Bij haar hebben ze wel alles kunnen verwijderen waardoor ze dus geen extra behandelingen ed moet krijgen.
Haar grootste probleem is n°1 de kracht N°2 evenwicht N°3 het zicht N°4 het eten.
Omdat ze niet voldoende eet of niet de juiste voeding binnen krijgt, neemt haar kacht af en zakt ze weer weg in een negatief spiraal.
Mijn vader die heel weinig geduld heeft houdt geen rekening met de juiste voeding. Vandaag heb ik al mijn moed bijeengeraapt en naar de huisDokter gebelt.
Ik wil dat ze vitaminen D inneemt zodat ze wat positiever begint te denken en uit dat negatieve spiraal geraakt.
Ook heb ik zelf een voedingsschema opgemaakt voor mijn vader zodat ze de correcte voeding eet, of hij het gaat toepassen is dan nog de vraag.
Ik voel me zo machteloos en het begint echt aan mij te wreten. Mijn ouders wonen in Halle bij Brussel en ik woon in Antwerpen. Als zelfstandige heb ik niet veel vrije tijd maar elk vrij moment rijd ik naar daar. En als je dan geconfronteerd wordt met de slechte toestand van je mama en de koppigheid van je papa wordt je zo moedeloos.
Ik hoop echt dat het snel beter gaat gaan. Op 7/11 heeft ze een nieuwe afspraak met de chirurg en als ik tegen dan geen beterschap zie, neem ik contact met de Dokter op om te vragen mijn moeder verplicht te laten opnemen. Ik wil verbetering zien en thuis is niet de ideale omgeving voor haar. Uit medelijden met de papa hebben we altijd toegegeven maar nu is de maat vol. Dankzij deze forum heb ik gemerkt dat we niet alleen zijn dus ik wens iedereen heel veel sterkte toe.
Veel succes aan alle familieleden. Geef de moed niet op en weet dat je niet alleen bent. Groetjes Geraldine  ;)