Auteur Topic: stembandkanker  (gelezen 2852 keer)

kristien184

  • Nieuwkomer
  • *
  • Berichten: 2
    • Bekijk profiel
stembandkanker
« Gepost op: oktober 06, 2009, 16:42:58 pm »
Hallo,

Een vriend kreeg onlangs het verdickt, maligne carcinoom op de rechter stemband. Volgende week wordt met laserbehandeling de rechter stemband volledig weggenomen. Heeft iemand hiermee ervaring. Misschien kan een lotgenoot de donderslag doen verlichten.

kristien184

  • Nieuwkomer
  • *
  • Berichten: 2
    • Bekijk profiel
Re:stembandkanker
« Reactie #1 Gepost op: oktober 10, 2009, 02:22:29 am »
Hallo,

Heel bizar, mijn oproep naar lotgenoten die met stembandkanker te maken hebben, wordt blijkbaar goed gelezen, maar tot op heden zonder reactie. Daarom een woordje uitleg. Mijn vriend, meer bepaald een homo, sinds jaaaaaren in een vaste homo-relatie, woont in de buurt van Montpellier, Frankrijk. Zelf ben ik de buurvrouw. Ik spreek frans, zij niet. Daarom heb ik alle onderzoeken, alle doktersbezoeken alle biopsies (inderdaad 2) de scan als tolk begeleid. Vandaag samen naar de specialist geweest die hem naar de kliniek verwees. Waarom? Omdat de chirurg die hem volgende week met laser CO2 één stemband zal weghalen weinig communicatief is en ons met meer  dan één vraagteken achterliet. Nu weten we. De rechter stemband wordt volledig weggenomen. Op zich een lichte ingreep, maar nu komt mijn vraag. Heeft iemand ervaring met spreken met één stemband?  Hoe leert men het? Hoelang duurt het vooraleer men zich verstaanbaar kan uitdrukken? Alhoewel zijn kanker geklasseerd wordt als zijnde een T1-kanker, maw normaliter volkomen te genezen, heeft hij als nederlandstalige in een franstalige kliniek enorm behoefte aan een lotgenoot die nu in hetzelfde schuitje zit, of er vroeger inzat. Geloof me , er is niets ergers dan kankerpatient zijn in een land waar men de taal niet spreekt. Luisteren naar een lotgenoot in de nederlandse taal zou voor hem een ongekende luxe zijn.
Zelf beschikt hij niet over een computer, maar hier kan hij steeds terecht.Vandaar 1000maal dank voor een reactie van iemand die in hetzelfde schuitje zit en een beetje ervaring kan mededelen.