Auteur Topic: armkous  (gelezen 90051 keer)

kyra1

 • ****
 • Berichten: 273
  • Bekijk profiel
Re:armkous
« Reactie #15 Gepost op: juli 26, 2008, 17:32:04 pm »
Nog eens een berichtje over "de kous" . Hoe doen jullie dat met die handschoen?  Als ik al eens de moed heb om die handschoen een voormiddag te dragen, dan staat mijn hand dikker als dat ik 'm niet draag! Maar ook als ik de handschoen niet draag wordt mijn hand in de loop van de dag dikker.  Maar niets doen is toch geen optie, of wel?
Is er hier iemand die een tijd met een kous en/of handschoen geprobeerd heeft? En gstopt is? Iets anders gevonden heeft? Of niets doet?
Jeanette, hoe is het met jou?
Groetjes voor iedereen.

jeannette

 • Gast
Re:armkous
« Reactie #16 Gepost op: augustus 05, 2008, 20:28:49 pm »
Hey Kyra,
Met mij gaat het prima, met m'n arm op en neer afhankelijk van de luchtdruk, de warmte en m'n inspanningen. En over dat handje, eigenlijk heb ik het nooit meer aan, m'n hand is er niet dikker door geworden, en af en toe ja dan is de hand dik, maar dat komt dan meer door m'n kous. Ik werd stapel mesjogge van dat handje en dan heb je twee mogelijkheden; stressen en dat ding aanhouden en ongelukkig zijn of gewoon eens één keer niet doen wat er verwacht wordt en dat ding uithouden. Ik heb het laatste gekozen en tot nu toe geen spijt. M'n kous heb ik wel elke dag netjes aan. We zijn net terug uit Italië, één bruine arm en één bruine schouder/witte arm. Mensen kijken ook wat meewarig naar die armkous, durven niet te vragen wat er is.
Toen het erg warm was heb ik  koud water over m'n kous laten lopen, heerlijke afkoeling en m'n arm bleef daardoor ook wat dunner.
Er mee leren leven doe ik niet, leven wel !!, dan maar met zo'n rot ding en af en toe gewoon lekker niet aan.
En verder.....zie een oproep op dit forum ;18 augustus borstreconstructie!
Kyra dikke knuffel kop op en gooi die handschoen af en toe eens een eind weg!

kyra1

 • ****
 • Berichten: 273
  • Bekijk profiel
Re:armkous
« Reactie #17 Gepost op: augustus 07, 2008, 22:07:38 pm »
Hallo Jeanette,
Bedankt voor je antwoord! Dat is nog eens herkenning!  Ik zit nog na te lachen om de manier waarop je het beschrijft.
Nu, ik ben nog stouter dan jij: ik heb al een hele week niets meer aan.
Ik bedoel: geen kous en en geen handschoen!  Mijn man zei: altijd dat gezeur over die arm, probeer eens een week zonder die spullen.
Hm, ik durfde niet echt, maar heb het toch maar gedaan, maar voel me toch wat "schuldig". Maar hé, mijn arm is er niet beter of slechter van?! De lymfedrainage heb ik tijdens het verlof van mijn man ook achterwege gelaten....Maar de komende tijd nooit meer "iets" doen, dat durf ik niet.
Nu ik lees dat jij alleen de kous draagt ga ik daar ook over denken.

Een vraag: zou het kunnen dat, als je echt helemaal een verstopping hebt, lymfedrainage of armkous of windsels helemaal niet helpen?
Dat zei een andere lotgenote me, en ik vraag me af of dat idd niet logisch is...
Sjonge, dé oplossing is nog niet inzicht!
Maar in elk geval: fijne avond, en bedankt nogmaals voor het contact.

jeannette

 • Gast
Re:armkous
« Reactie #18 Gepost op: augustus 08, 2008, 13:50:13 pm »
Hey Kyra,
wat bedoel je met echt helemaal een verstopping?
Ja stom hè een schuldgevoel als je iets doet wat niet zou mogen, maar jij voelt je er toch goed bij? Joh, niet schuldig voelen, geniet er van!
groetjes Jeannette

kyra1

 • ****
 • Berichten: 273
  • Bekijk profiel
Re:armkous
« Reactie #19 Gepost op: augustus 08, 2008, 14:14:39 pm »
Hoi Jeanette,
Ja, ik bedoel dat het lymfevatenstelsel misschien zo geblokkeerd zit/beschadigd is dat al die drainages geen effect meer hebben.
Zoiets heb ik wel gelezen bij borstkanker.net, gevolgen, lymfoedeem.

Heel de ochtend mijn armkous aangehad: dikker hand als gevolg. (knokels bijna onzichtbaar).  Maar bij jou is de hand maar af en toe dikker schreef je? Die kous geeft toch steeds dezelfde druk aan de pols?
Tot de vlg keer!

jeannette

 • Gast
Re:armkous
« Reactie #20 Gepost op: augustus 09, 2008, 11:46:53 am »
Hey Kyra,
Ik ben natuurlijk geen kinesiste of arts (maar toch wel een beetje ervaringsdeskundige :( ) en heb nog eens naar die vragen gekeken. Sommige dateren van 2001 en 2002; dat is toch al 6 - 7 jaar geleden, ook de technieken bij de lymfedrainage evolueren.

Op jouw vraag over m'n hand, als m'n arm dikker is knelt de kous meer, dus dan wordt m'n hand denk ik ook dikker, maar als ik dan m'n kous af doe wordt m'n arm weer dikker??????? Begrijpe wie het begrijpen kan, ik niet meer hoor.

Wat je zou kunnen doen is armmetingen of  je arm echt zoveel dikker wordt. Ik doe dit als volgt; vanadf het knobbeltje in m'n elleboog (als ik het vind) met een meetlint  4 cm naar beneden en daar een stip met de pen zetten, idem naar boven. Dat ook op m'n goede arm. Dan met dat meetlint de omtrek van m'n beide armen nemen en het verschil noteren.
Een paar dagen later (of een week) dit herhalen, dan weet je een beetje hoe je slechte arm zwelt.

Ik zou toch zeker die kous en het zwellen eens met je kinesiste bespreken.
Moed houden hé en een dikke knuffel
Jeannette

kyra1

 • ****
 • Berichten: 273
  • Bekijk profiel
Re:armkous
« Reactie #21 Gepost op: augustus 09, 2008, 16:22:36 pm »
Bedankt alweer voor je reactie, Jeanette. Zo heb ik het gevoel dat ik niet alleen sta met mijn probleemarm!
Ga jij in Nl naar een oedeemtherapeut, of in B. naar een gespecialiseerde kinesist? Misschien maakt het niet uit hoor, maar in Nl blijkt oedeemtherapie een aparte studie te zijn! (ik ga nr een kinesist)

Jij hebt dan wel duidelijk baat bij je kous!
Ik stel me het plastisch voor: knijp een tube tandpasta in het midden, dan komt de substantie er op het einde uit.  Zo ook:: knijp je arm door de armkous dichter, dan gaat de zwelling naar boven (boven de armkous) en naar onder (de hand). Maar is dàt dan goed?  Als je de kous weer uitdoet, dan gaat het vocht weer zitten waar het zat, nl over de hele arm verspreid....
Wat die metingen betreft: ik was juist gisteren begonnen met het eens op te schrijven, maar niet zo correct als jij voorstelt, dat is toch wel een goed idee, om het te markeren met een pen, dan kan je juister meten natuurlijk.
Wat bespreken met kinesist betreft: dat heb ik al gedaan, maar ik kom niet verder dan: naar de lymfedrainage blijven komen...
Knuffel terug!

anne-mie

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 20
  • Bekijk profiel
Re:armkous
« Reactie #22 Gepost op: augustus 09, 2008, 18:30:32 pm »
Hallo hier ben ik nog eens terug .Ook ik heb nog last van dikke hand een jaar na mijn chemo, en mijn arm is ietsje dikker dan de andere.Ik had gedacht om ook z'on armkous + handje te vragen aan mijn dokter,maar ik heb de indruk dat de meeste mensen het een vervelend ding vinden en dat het niet echt helpt Ik moet op5 september terug op controle en weet niet echt meer of ik het nu zou vragen of niet.Bij mij is het meest een dikke hand als ik gans de dag bezig ben geweest ,ik vraag me ook af (want ik ga nog steeds niet gaan werken) of dat wel te doen is iedere dag dan werken met een dik hand je gevoel is toch anders vind ik
Groetjes Annemie  

kyra1

 • ****
 • Berichten: 273
  • Bekijk profiel
Re:armkous
« Reactie #23 Gepost op: augustus 09, 2008, 19:25:35 pm »
Hallo Anne-mie,
Tsja, ik denk dat de meesten zo'n kous een onding vinden, maar ja, soms is er geen andere keuze.
Als je alleen maar een dikke hand krijgt door overmatige inspanning, zou ik zeggen: overbelast je hand/arm niet. Dan hoef je ws geen kous. Maar als je een arts hebt die ook wat afweet van lymfoedeem, dan kan je het hem natuurlijk best vragen. (ikzelf heb behandelende artsen die eigenlijk niet geïnteresseerd zijn in de "dikke arm", die zijn al lang blij als de kanker weg is...)
Groeten en  stel het wel verder!

jeannette

 • Gast
Re:armkous
« Reactie #24 Gepost op: augustus 10, 2008, 18:19:28 pm »
@Kyra, hey meidje natuurlijk sta je niet alleen met je probleemarm! We zijn er hier toch om elkaar te helpen en steunen, in leuke momenten en rottijden. (nou nou dat lijkt wel een huwelijk ;)). Ik ga trouwens in B naar een kinesiste die de methode de Vodder gebruikt. Eigenlijk is er gewoon zoveel onduidelijkheid over die kousen, therapieën etc. Ik vind het echt een ondergeschoven kindje. Als ik aangeef dat m'n bloeddruk liever niet aan die arm gemeten moet worden zie ik soms medici raar kijken, maar dat doet gewoon echt pijn. Afgelopen donderdag moest ik voor onderzoek naar Aalst, dat was echt een verademing. De mensen op beeldvorming vroegen uit zichzelf welke arm ze mochten gebruiken, dat zijn de momenten waar ik denk hè eindelijk iemend die weet waar het om gaat.
@Annemie, ja die kous is vervelend, maar als ik hem niet zou dragen zou m'n arm nog veel dikker worden denk ik. Het verschil in beide armen is echt heel groot na een aantal keren wondroos. Zoals Kyra al zei, je hand/arm echt niet overbelasten en oppassen met wondjes. Ik had in het begin ook geen last en wil nu niet pessimistisch worden maar oppassen is echt de boodschap. Ik weet nietof je in B woont, maar ik krijg via de mutuliteit twee keer per jaar een kous en twee handjes vergoed. Alsik jou was zou  ik het denk ik toch wel bij je controle bespreken. Heb jij ook lymfedrainage?
groetjes
Jeannette (nog en weekje thuis)

anne-mie

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 20
  • Bekijk profiel
Re:armkous
« Reactie #25 Gepost op: augustus 11, 2008, 21:40:05 pm »
Dag Jeannete, bedankt voor de reactie alsook Kyra ik ben van B en ga inderdaad nog om lymfedrainage bij mijn kinesist , hij gebruikt wel een speciale methode.Het is meer een handoplegging of hoe moet ik dit noemen Hij volgt het ritme in mijn  arm en doet zo bepaalde bewegingen, ongelooflijk maar waar ,trekt het vocht uit mijn hand weg ( die methode doet zijn werking achteraf ) Over het algemeen is het wel soms mijn eigen schuld want ik kan me niet goed stil houden (vandaar de dikke hand )
Ik ben verzorgende van beroep , ben eens benieuwd hoe het zal zijn als ik eens terug ga werken Ga het toch eens ophalen bij mijn volgende controle aan de dokter
Groetjes Annemie

kyra1

 • ****
 • Berichten: 273
  • Bekijk profiel
Re:armkous
« Reactie #26 Gepost op: augustus 12, 2008, 12:39:19 pm »
Amai AnneMie,als lymfedrainage bij jou zo een goed effect heeft, dan heb je wel geluk.  Ik wou dat het bij mij ook zo was!! Wordt bij jou de methode Vodder gebruikt?  Dat is wel de meest bekende.  Maar mss is het bij jou toch een andere?

Ja, Jeanette, er zijn er niet veel die echt aandacht hebben voor een probleem als lymfoedeem hé. Fijn dat je toch artsen/verpleegkundigen mocht ontmoeten die dat wél doen.
Ik heb trouwens een nieuwe afspraak in Leuven bij Dr Flour. (in okotber pas hoor)
De stipjes om te meten staan op mijn arm aangeduid.

Lieve groetjes van Kyra

kyra1

 • ****
 • Berichten: 273
  • Bekijk profiel
Re:armkous
« Reactie #27 Gepost op: augustus 12, 2008, 17:36:40 pm »
Voor wie geïnteresseerd is: ik heb een video van het Nedelandse KWF ontdekt, waar men de lymfedrainage bij zichzelf uitvoert. http://scripts.kwfkankerbestrijding.nl/kbb/armoefeningen.html
Ik probeer ze alvast!
Groetjes

champouf

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 28
  • Bekijk profiel
Re:armkous
« Reactie #28 Gepost op: augustus 13, 2008, 20:30:27 pm »
Hallo,
Ik heb vier jaar lang geen dikke arm gehad en ging 1 keer per week naar de kiné. Na een tweede chemokuur is mijn onderarm en hand beginnen zwellen en nu ga ik drie maal per week naar de kiné. Ook ik had een heel dik hand als ik een kous droeg en nu hebben ze mij aangeraden om een armkous met handje aan in één stuk te dragen. Dat zou de druk in de pols verlagen waardoor alles platter blijft. Ik heb ze besteld, ik laat het resultaat nog weten. Volgende week mag ik ze afhalen :D
Groeten, Linda

kyra1

 • ****
 • Berichten: 273
  • Bekijk profiel
Re:armkous
« Reactie #29 Gepost op: augustus 14, 2008, 09:10:11 am »
Beste Linda, bedant voor je reactie, en ik ben héél nieuwsgierig naar het resultaat!
Heb jij het idee baat te hebben bij de lymfedrainage? Voor mij lijkt het op geen enkele manier te werken, ik ga al meer dan 3 jaar, beginnend met 3 keer mer week, 2 keer, dan 1 keer per week.  Maar is dat niet allemaal veel moeite voor niks vraag ik mij geregeld af....
Wat de armkous betreft: hoe kan je nu géén dikke hand krijgen als je alleen een armkous hebt? De druk van de kous duwt het te veel aan vocht toc naar boven en onder?
Zijn er onder jullie vrouwen die de lymfedrainage gestopt zijn terwijl je nog een gezwollen arm hebt?
Bedankt !