Auteur Topic: Moeder 63jr AML  (gelezen 2529 keer)

Svenvl

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 2
  • Bekijk profiel
Moeder 63jr AML
« Gepost op: maart 20, 2016, 20:40:01 pm »
Hallo,

Mijn moeder van 63jaar was al een tijdje ziek en steeds meer en sneller vermoeid aan het geraken. Na enkele dokters bezoeken en nko specialist bloed laten nemen, hier is een bloedziekte uitgekomen met nadien bevestiging van Leukemie. Dit bericht kwam ons vorige week toe.

Hiermee is ze de dag nadien opgenomen in het St Augustinus ziekenhuis, katheder operatie en chemo dezelfde avond gestart.
Ben tot hiertoe zeer tevreden over de dokters en de zorg daar. Volgens de dokter zou het gaan over een acuute vorm, naar mijn weten en opzoekingen is dit vrij aggressief?

Een beenmergpunctie is eveneens genomen en gestuurd naar een ziekenhuis in Leuven ter bevestiging van welke vorm / sub categorie van leukemie het gaat.
Volgens een verpleegster zou het hoogst vermoedelijk gaan om "AML".

- Zijn er hier mensen die wat ervaringen omtrent AML kunnen delen, sinds vorige week is dit allemaal nieuw voor mij/ons?
- Is de acuute vorm goed behandel/geneesbaar of kan dit zeer snel erg gaan?

Momenteel heeft ze ook veel last van gezwollen sinussen, rond haar ogen is gezwollen/dik en rood. Veel hoofdpijn, lichtgevoelig.
Ze hebben hiervan een staaltje genomen en krijgt hiervoor anti biotica, MRI voorgaande vrijdag genomen (resultaten aanstaande maandag).

- Van deze mri maak ik me ook zorgen, is dit voor eveneems mogelijk andere tumoren uit te sluiten, of enkel toestand vd sinussen te bekijken?
- Ze maakt geregeld eens koorts, rond 38.6 graden, maar geraakt snel onder controle. Normaal neem ik aan vanwege de chemo?

Ik hoop dat het met iedereen hier ook goed gaat en mijn moeder er ook snel bovenop komt!

Grtjs,

Sven

Tinne

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 37
  • Bekijk profiel
Re: Moeder 63jr AML
« Reactie #1 Gepost op: maart 20, 2016, 22:26:56 pm »
Dag Sven,
Wat jammer van je moeder. Ik heb een andere kanker sinds een jaar, groot gezwel naast m'n baarmoeder en ingegroeid in darmen en uitzaaiingen in lymfeklieren, geopereerd in UZ Leuven, chemo's in Leuven en nadien nieuwe chemo's en bestralingen in St Augustinus (Iridium kanker netwerk).

Door de chemo gaan haar witte bloedcellen snel dalen, ze stijgen tegen de volgende chemo wel weer wat maar het zal waarschijnlijk wel steeds in dalende lijn blijven met haar Neutrofielen (deel vd witte bloedcellen die erg belangrijk is voor de weerstand tegen bacteriën enzo) en witte bloedcellen. Dit kan zorgen voor koorts, die mag zeker niet te lang duren in combinatie met te lage witte bloedcellen omdat je dan erg vatbaar kan zijn of misschien al iets hebt opgelopen en vanwege je verminderde weerstand is dan elke infectie gevaarlijk. Te hoge koorts, over de 38, die 1 of 2 dagen duurd, dan moet je bellen nr ZH om dit te melden want dat moeten ze door de (flink) verminderde weerstand goed opvolgen.
Ik ben tijdens de chemo's daardoor zelfs eens 6 dagen voor opgenomen geweest.
Ook flinke reactie gehad op de chemo: opgezwollen gezicht e ogen en lippen en roodheid en rode vlekken op m'n lichaam, het is vergif de  chemo, maar onvermijdelijk.


Kan je niet gewoon een extra afspraak maken voor jezelf bij de oncoloog zodat je al je vragen rustig kan stellen, misschien zonder je moeder erbij zodat je alles durft vragen wat je wilt. Ik zou dat toch doen.

Een MRI daar zien ze ook de eventuele uitzaaiingen op en die scan is veel minder schadelijk dan een CT scan dat met stralingen werkt (dat kankergroei bevorderd)

Je kan misschien ook vragen of ze een traag of snelgroeiende kanker heeft, ivm de  agressiviteit, als dat verschil er is bij leukemie ?


Ik wenste veel sterkte, ik heb ook een zoon en die is ook erg ongerust en bang om me te verliezen, het doet pijn als ik z'n verdriet en onzekerheid om mij voel.
« Laatst bewerkt op: maart 20, 2016, 22:28:57 pm door Tinne »

Svenvl

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 2
  • Bekijk profiel
Re: Moeder 63jr AML
« Reactie #2 Gepost op: maart 21, 2016, 09:50:12 am »
Bedankt voor je reactie, ik zoek inderdaad eens zelf een afspraak te maken bij dokter.
Deze week zouden ze meer weten over welk subtype het net gaat, dan zou ik eens kunnen doorvragen naar kansen en behandelingen toe.
Beetje bang afwachtten deze week,

Ze krijgt nu al een inductie chemo kuur van 6 dagen, waar ze in isolatie kamer verblijft en vervolgens nog 3 weken ter observatie of aan te sterken.

Hopelijk gaat het met jou ook al beter.

Grtjs Sven,